You are currently viewing Afganistanul ar putea deveni “cel mai mare dezastru provocat de om”

Afganistanul ar putea deveni “cel mai mare dezastru provocat de om”

Pe 19 decembrie 2021 s-a reunit cel de al 17-lea Consiliu al miniștrilor de externe al Organizației Cooperării Islamice la Islamabad, Pakistan. Organizația a fost înființată în 1969 și în prezent are aproape 60 de țări cu o populație totală de peste 1,8 miliarde. La întâlnire au participat 20 de miniștri de mxterne și 10 miniștri adjuncți și de stat. Sesiunea a fost convocată de Arabia Saudită și găzduită de Pakistan.

Afganistanul a fost de departe cel mai important subiect cu dezbateri intense purtate în jurul securității țării și a regiunii. Pakistanul este un susținător puternic al unui guvern taliban în Afganistan așa că este potrivit să-l vedem pe prim-ministrul Imran Khan preluând conducerea în această chestiune. El a cerut o strategie imediată pe termen mediu și lung pentru a aborda situația umanitară din Afganistan, avertizând că orice haos nu va fi în interesul nimănui.

Situația Afganistanului este într-adevăr cumplită: “dacă nu se iau măsuri imediat, Afganistanul se îndreaptă spre haos. Orice guvern atunci când nu poate plăti salariile funcționarilor publici, medicilor și asistentelor medicale, orice guvern se va prăbuși. Haosul nu e dorit de nimeni. Cu siguranță nu e spre beneficiul Statelor Unite“, a declarat premierul Khan. În mod ciudat el menționează Statele Unite, țara care reține activele financiare ale Afganistanului, o acțiune pe care unii oameni ar putea să o descrie drept furt.

În timp ce toate țările (unele mai mult decât altele) le reamintesc în mod constant talibanilor să rămână fideli promisiunilor lor de a crea un guvern incluziv și de a susține drepturile omului, puține acțiuni întreprinse în interiorul țării sugerează o astfel de realitate. Din perspectiva Saudită, țara care a convocat reuniunea, talibanii fac totul bine.

Propunerile Pakistanului pentru Afganistan

Pakistanul a propus o strategie în șase puncte pentru abordarea crizei umanitare din Afganistan, a securității alimentare și a relansării economice. Ministrul pakistanez de externe, Shah Mahmood Qureshi, a cerut creșterea investițiilor în educație și formare profesională pentru tinerii din Afganistan. El a propus de asemenea înființarea unui grup de experți din cadrul OCI și ONU care să depună eforturi pentru revigorarea sectorului bancar.

Qureshi a reiterat apelul pentru un angajament sporit al comunității internaționale astfel încât Afganistanul să acționeze în conformitate cu așteptările privind drepturile omului.

Întâlnirea lui Amir Abdullahian cu Imran Khan

Întâlnirea dintre ministrul Iranian de externe Hussein Amir Abdullahian și premierul pakistanez a avut loc în contextul acestui consiliu. Cele două țări, care au o frontieră comună, au cooperat până acum în ceea ce privește Afganistanul, iar apartenența lor la proiectul Eurasiatic nu va face decât să le ajute să se angajeze și mai mult. Cooperarea bilaterală în domeniile comerțului și securității este de așteptat să crească.

Orientul Mijlociu

Dacă găsirea unei soluții pentru criza afgană este luată în serios vor urma rezultate pozitive în relațiile Iran – Arabia Saudită. Această regiune din ce în ce mai periculoasă din Asia Centrală ar putea deveni un punct de focalizare pentru cooperarea interislamică. În timp ce animozitățile dintre lideri sunt încă puternice și, în general, se bazează pe un conflict adânc înrădăcinat, nevoia ca aceștia să se unească și să salveze o țară jucând un rol constructiv în proiectul Eurasiatic ar putea fi tentantă. Deocamdată nu există rapoarte despre vreo discuție între Hussein Amir Abdullahian și Prințul Faisal bin Farhan dar aș fi surprins dacă nu s-au întâlni informal.

La sfârșitul discursului său, ministrul Iranian de Externe a menționat Palestina declarând că “întoarcerea tuturor palestinienilor în patria lor și formarea unui guvern Palestinian care să guverneze în patria sa istorică, cu Sfântul Quds ca capitală, ar trebui să rămână o prioritate de vârf a OIC“. Iranul nu lasă loc pentru negocieri în această privință și condamnă vehement orice efort de reconciliere (cum ar fi cazul Arabiei Saudite și EAU) cu Israelul. Din păcate, genocidul cultural al Israelului continuă și cu fiecare familie Palestiniană evacuată perspectivele chiar și ale proiectului moderat Isratin se diminuează.