Ahmetova despre spațiul literar Eurasiatic

Ahmetova despre spațiul literar Eurasiatic

Fundația Мир Евразии (Lumea Eurasiei) din Kazahstan a organizat recent o conferință la care a participat și scriitoarea kazahă Лайла Ахметова (Laila Ahmetova). Un fragment al discursului susținținut de aceasta a fost publicat pe stanradar.com și are ca titlu ”Евразийское литературное пространство – миф или реальность?” (Spațiul literar Eurasiatic – mit sau realitate?). (link aici)

Pentru mulți kazahi, conceptul de Eurasia este în mare parte legat de lumea post-sovietică. În acest context Akhmetova rememorează o situație de la al 3-lea Forum Internațional al Scriitorilor de la Baku din 2019 unde cetățenii erau familiarizați cu lucrările lui Olzhas Suleimenov și chiar puteau să recite din poeziile sale. Suleimenov este un poet și politician sovieto-kazah care a scris în limba rusă în principal în perioada sovietică. Această cultură ruso-sovietică comună și limba comună rusească reprezintă nucleul Eurasiei centrale și de nord.

La reuniunea șefilor de stat din țările CSI, Putin l-a citat pe Lukașenko spunând că limba rusă este unul dintre elementele principale care unesc țările membre. Opinia mea este că limba rusă va începe să reapară ca limbă literară și va fi revigorată în următorii ani. Akhmetova a menționat că ” în spațiul eurasiatic, cu sprijinul unor organizații internaționale, se desfășoară o varietate de evenimente. Noi stele apar și în orizontul literar, în mare parte datorită limbii ruse”.

În calitate de director al Centrului UNESCO al Universității Naționale Al-Farabi, președinte al “Confederației organizațiilor neguvernamentale din Almaty” și președinte al “Comisiei pentru femeile muncitoare”, ea poate avea o mare putere în promovarea acestui proiect literar Eurasiatic în limba rusă. Sper ca actorii relevanți din acest domeniu, începând cu scriitorii și incluzând instituțiile publice, companiile private și fundațiile, să înceapă un astfel de plan care se află în perfectă concordanță cu principiile și obiectivele CSI.

Se pot alăture eforturilor celor care militează pentru promovarea literaturii contemporane asiatice ca poetul tadjik Gulnazar Keldy care la primul forum al scriitorilor asiatici de la Nursultandin 2019 a propus dezvoltarea unei reviste literare asiatice. (link aici)

Close Menu