You are currently viewing Andreicenko vorbește despre China

Andreicenko vorbește despre China

Minsk, 8 iunie – Vladimir Andreichenko, președintele Casei Reprezentanților din Belarus, a declarat după o videoconferință cu Li Zhanshu, președintele comitetului permanent al Congresului Național al Poporului din China, că:

Relația noastră cu China va continua pe direcția dezvoltării constructive. (…) Anul trecut comerțul bilateral a ajuns la aproape 32 de miliarde de yuani (5 miliarde $). China este al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după Rusia.

Vladimir Andreichenko

Am văzut mai mulți analiști interpretând apropierea Chinei de Belarus ca fiind generatoare de discordie între Moscova și Beijing. Nimic mai departe de adevăr. Realitatea este că atât rușii cât și chinezii lucrează împreună iar punctele slabe ale Rusiei sunt acoperite de punctele tari ale Chinei. Dezvoltarea cooperării Belarus – China sporește coeziunea Eurasiei atât în contextul CSI/UEEA cât și BRI, o dezvoltare binevenită în această era incertă pentru Occident.

Poate cel mai important aspect al discuției a fost volumul exporturilor către Uniunea Europeană, estimate la 5 miliarde de dolari americani de către belaruși. Oficialii chinezi au discutat despre o eventuală preluare a acestor exporturi iar în acest sens a fost estimată o valoare de 5-5.5 miliarde de dolari.

Belarus este atacat de grupul vestic, în mod gratuit după părerea mea (asta dacă nu luăm în calcul noul război rece), ca urmare a arestării lui Protasevici. Sancțiunile impuse se vor dezvolta cel mai probabil și vor genera o scădere constantă a schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană. Minsk se așteaptă la acest lucru. Rusia are capacitatea să preia o parte din bunurile și serviciile în prezent exportate în vest însă China este cea care deține cu adevărat posibilitatea să ofere, în acest context, și progresul economic necesar pentru a combate acțiunile de destabilizare generate de europeni și americani.

În prezent există un parc industrial și tehnologic realizat pentru investiții chinezești care până acum a atras 69 de companii și asigura 2000 de locuri de muncă. Salariile oferite sunt peste media din țară ceea ce le face de dorit. Partea belarusă a cerut creșterea numărului de investitori și în acest sens sunt pregătiți să ofere condiții mai avantajoase ca cele din prezent. Mai mult ca sigur se dorește și dezvoltarea unor ramuri de industrii high-tech fiindcă oricum Belarus a făcut deja pași puternici în domeniul digitalizării.

Au mai fost discutate și cooperarea în domenii ca sănătatea, educația și a politicilor destinate tinerilor. Prin asta înțeleg o dorință a Chinei de a-și consolida prezența culturală și a cimenta astfel rolul Belarusului în contextul eurasiatic. În acest sens amintesc și decizia oficialilor iranieni de a scădea numărul de clase unde este învățată engleza în favoarea celor de chineză/mandarină.