You are currently viewing Arta suprarealistă a lui Nizar Mousavi Nia

Arta suprarealistă a lui Nizar Mousavi Nia

Artistul iranian نزار موسوی‌نیا s-a născut în Abadan în 1979, o perioadă dacă nu tulbere atunci cel puțin agitată. Tulbure a început să fie după ce Irakul atacă. Fiind din Abadan, oraș de graniță, primii ani din viață i-a petrecut în contextul violențelor și al tragediei umane. Pe 10 decembrie galeria Art Center din Teheran deschide o expoziție cu lucrările sale și mă folosesc de această ocazie pentru a vă prezenta un pic din viața artistică actuală din Iran.

Mousavi Nia a urmat studii de pictură la Universitatea de Științe și Tehnologii din Teheran (دانشگاه علم و صنعت) și ulterior la Universitatea Azad de Artă și Arhitectură (دانشگاه آزاد هنر و معماری) tot din Teheran. Din 2005 își începe o prezență aproape anuală în galerii atât individual cât și în expoziții colective.

În ce privește arta sa. ca abordare este puternic influențată de suprarealism iar ca ton este neguroasă, sumbră și la graniță cu absurditatea. Fără nicio fărâmă de ezitare putem considera că e o artă non-islamică și privind lucrările pe care le-am selectat putem cosnidera că în privința artelor vizuale în Iran nu se aplică cenzura pe care o regăsim în sfera muzicală și cinematografică.

Cele mai noi picturi ale sale descriu o nouă lume stranie (دنیای عجیب نو) în care oamenii nu se poartă ca oameni. Putem considera că dificultățile din copilărie s-au metamorfozat într-un spirit creator, în mare parte cred că despre asta este vorba. O asemenea interpretare este însă prea simplă.

Anul 2021 / sursa https://galleryinfo.ir
Anul 2014
Anul 2019
Anul 2010 / sursa http://mahartgallery.com
Anul 2010 / sursa http://mahartgallery.com

Suplimentar

https://www.instagram.com/nazar_moosavinia/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.