You are currently viewing Cui Ruzhuo, cel mai cumpărat pictor chinez

Cui Ruzhuo, cel mai cumpărat pictor chinez

Cui Ruzhuo (崔如琢, n.16.11.1944) este un pictor în cerneală chinez cunoscut pentru imaginile sale cu flori, păsări și peisaje ce continuă stilul picturii chinezești clasice. Născut la Beijing, Cui a studiat sub Li Kuchan (李苦禅) și ulterior a devenit profesor la Academia de Arte și Design din Beijing. Spre finalul anilor 1990, după o perioadă petrecută în străinătate, a primit o poziție în cadrul Academiei Naționale de Artă a Chinei unde se îngrijește de pregătirea doctoranzilor.

Printre primele 10 cele mai scumpe lucrări ale artiștilor în viață, jumătate sunt ale lui Cui Ruzhuo.

Tatăl său a fost un general al dinastiei Qing și viitorul artist a avut astfel parte de o educație aleasă centrată pe literatura clasică Confucianistă. A început studierea caligrafiei sub îndrumarea lui 郑诵先 (Zheng Songxian), renumit poet și caligraf și după asta devine elev de pictură clasică a lui 李苦禅 (Li Kuchan) care la rândul său a fost studentul lui 齐白石 (Qí Báishí).

Pe lângă faptul că lucrările sale fac parte din lista a numeroase case de licitații internaționale 崔如琢 a fost onorat și cu muzee dedicate în totalitate activității sale. Din 17 octombrie 2007 s-a deschis la Beijing un muzeu cu peste 100 de lucrări iar din 2013 s-a deschis în Shizuoka, Japonia, un alt muzeu.

Galerie

Cui Ruzhuo - Zăpadă primăvara - 2012
Zăpadă primăvara – 2012
fără titlu – 1981
Munte în ceață – 2008
Dimineața – 1980

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.