Cercetarea spațială iraniană se pregătește să renască

La prima vedere activitatea spațială iraniană înțeleasă atât ca posibilitate tehnologică dar privită și din perspectiva proiectelor de cercetare nu este foarte impresionantă. Comparând cu state de avangardă în acest domeniu, ca Rusia și China, imaginea unui Iran ca pioner spațial e greu de creionat.

Principala instituție responsabilă cu trasarea direcției ”spațiale” în Iran este Consiliul Suprem al Spațiului (شورای عالی فضایی). Organizația însă nu a fost foarte activă în ultima perioadă. Khabar Gozaie Tasnim informează că pe 26 noiembrie a avut loc prima reuniune a membrilor acestui consiliu din ultimul deceniu. Se pare că această reîntoarcere cu privirea spre stele este dorită atât de Liderul Suprem Khamenei cât și de administrația politică a președintelui Raeisi.

sursa: Sputnik News

Organizarea și situația actuală

Consiliul este prezidat de președinte și în prezent cuprinde secretarul agenției spațiale iraniene, miniștrii de la comunicare, cercetare, apărare, afaceri externe, industrie, transport, responsabilul pentru buget, directorul IRIB și trei cercetători/specialiști în domeniu care sunt aleși pentru mandate de 4 ani la propunerea ministerului comunicării.

Dezinteresul arătat de administrația Rouhani a dus la stagnarea industriei aero-spațiale și o rămânere în urmă periculoasă. Tehran Times informează că satelitul de teledetecție Pars-1 urmează să fie lansat într-o orbită la 500km de Pământ. Despre acest satelit se vorbește încă din 2020, a fost deja construit însă misiunea lui nu a început, rămâne tot la sol. Problema nu este neapărat întârzierea lansării ci faptul că ritmul lent al întregului proces nu încurajează dezvoltarea și inovația. Rezoluția lui Pars-1 se spune că este de 15 m în condițiile în care există sateliți de spionaj cu rezoluții de sub 10 cm, ajungând și sub 5 cm. Dacă este lansat va avea oricum o rezoluție mai mică decât cea de pe Yandex maps sau Google maps iar asta nu îl face foarte bun nici pentru publicitate.

Ultimii zece ani, putem spune chiar ultimele patru decenii, au însemnat o perioadă dificilă pentru poporul și economia iraniană. Mereu au fost nevoiți să facă față agresiunilor externe, întâi sub formă militară în războiul cu Iraq și ulterior sub forme economice. Încurajarea unei industrii costisitoare nu devine astfel o prioritate. Pentru a se apăra, iranienii s-au concentrat pe dezvoltarea unei industrii de armament autohtone și foarte multe resurse au fost direcționate spre asta.

Industria aero-spațială

Când ne gândim la industria aero-spațială nu ne referim doar la sateliți. Este clar și dovedit că Iran a beneficiat de cercetare în acest domeniu și pentru uzul militar, la fel ca toate statele planetei care au un program spațial sau măcar un interes în această direcție. Republica Islamică are, tehnologic vorbind, de recuperat în foarte multe domenii însă încurajarea cercetării aero-spațiale nu trebuie înțeleasă ca fiind o povară ci o necesitate.

Societatea iraniană trebuie să privească acest domeniu ca pe un motor în jurul căruia să se reunească mai multe elemente, generând astfel singergii pentru dezvoltare. În linii mari acesta a fost mesajul președintelui Raeisi pentru membrii consiliului și pentru națiunea iraniană.

Nou fundament pentru cercetarea spațială

Față de perioada mai energică a programului spațial iranian de la începutul anilor 2010, întregul climat mondial este acum mult modificat de tranziția spre sectorul privat iar comercializarea spațiului se amplifică. Tehnologiile ajung mai ieftine iar interesele economice devin fiabile. Într-un fel este un cadru mai bun pentru reluarea programului însă această deschidere (relativă) generează concurență. Infrastructura (industrială și tehnologică) iraniană va trebui să ajungă din urmă alte state și în același timp să genereze condițiile ca inițiativele naționale private să genereze profit.

Hossein Shahrabi este șeful consorțiului companiilor active în domeniul spațial și a oferit recent un interviu agenției de presă ISNA.

ما طی نامه‎‌ای که برای رییس جمهوری ارسال کردیم، این نکته را به استحضار ایشان رسانده بودیم که اگر بخش خصوصی و مردمی شدن صنعت فضایی جدی گرفته شود، کشور می‌تواند گام‌های بزرگی بردارد و در عرصه بین الملل می‌تواند جایگاه مناسبی برای خود داشته باشد

În scrisorile pe care le-am trimis Președintelui i-am reamintit că dacă sectorul privat și popularizarea industriei spațiale sunt luate în serios, țara poate face pași mari și poate avea o poziție bună pe arena internațională.

Hossein Shahrabi

Acest citat rezumă noul fundament pe care aparent se va clădi noul program spațial iranian, dacă autoritățile vor da ascultare. Shahrabi a mai precizat în interviul respectiv că sectorul privat este mult mai potrivit pentru activitățile practice având capacitatea să construiască mai rapid, mai ieftin și mai calitativ. De doi ani există un proiect privat pentru un satelit de teledetecție cu rezoluție de 4 metri (comparativ cu cel de 15m) și conform lui Shahrabi, în sectorul public doar studiul de fezabilitatea ar dura 3 ani și ar costa de 10 ori mai mult.


Surse și informații suplimentare

Tehran Times: Iran planning to launch 3 satellites into space – 29 noiembrie 2021

Mehr News: Detailed info. about Pars-1 remote-sensing satellite released – 13 octombrie 2020

Mehr News: ‘Pars 1’ satellite handed over to ISA: Official – 3 ianuarie 2021

جلسه شورای عالی فضایی پس از ۱۰ سال امروز برگزار می شود

بخش خصوصی غایب بزرگ نمایشگاه شورای عالی فضایی/پیشنهادی برای کاهش فاصله با دنیا در صنعت فضا