FAST se deschide comunității internaționale de astronomi

Telescopul FAST, în chineză 五百米口径球面射电望远镜 (Wǔ bǎi mǐ kǒu jìng qiú miàn shè diàn wàng yuǎn jìng) este al doilea cel mai mare telescop din lume după RATAN-600 (РАТАН-600) deschis în 1974 de URSS în regiunea caucazului. În ce privește dimensiunile, telescopul din China (situat în sudul provinciei Guizhou) are un diametru cu doar 76 de metri mai mic față de cel rusesc. Prima diferență dintre cele două este că FAST este ”întreg” adică este în esență o singură antenă. RATAN-600 este mai mult un complex (nu o rețea).

Radiotelescopul FAST

Construcția a început în 2011 și a durat până în 2016 când pe 25 septembrie a fost pornit, ocazie cu care Xi Jinping la descrs ca fiind ”Ochiul chinei către cer”.

Trei ani de teste au urmat perioadă în care au fost descoperiți mai mulți pulsari, doar până în septembrie 2018 înregistrându-se 44. Pe 11 ianuarie 2020 a fost punerea oficială în lucru iar astăzi, 31 marie 2021, a fost facut anunțul prin care Academia de Științe a Chinei acceptă cereri de cercetare din partea comunității internaționale de astronomi.