Iran și Siria, cooperare tehnologică

În Siria, vicepreședintele iranian încredințat cu relațiile științifice și tehnologice, Sorena Sattari, a condus o delegație de oficiali și oameni de afaceri veniți la Damasc pentru a intinde o mână de ajutor în domeniul tehnologic.

Au fost de fapt două mari întâlniri. Prima, la nivel politic, a avut ca subiect dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniile biotehnologiei, tehnologiei informației și a infrastructurii tehnologice. Partea siriană a fost reprezentată de Hussein Arnous, prim ministru din iunie 2020. Iran și Siria sunt desigur state aliate și parteneriatul lor este strategic, rămâne de văzut dacă obiectivele trasate în cadrul întâlnirii de pe 2 martie se vor concretiza, mă refer la o cooperare cuprinzătoare în domeniile menționate anterior și înființarea de centre comune de cercetare.

A doua întâlnire, la nivelul oamenilor de afaceri, a adus reprezentanții a 40 de companii iraniene dispuse să investească în domenii tehnice, medicale și industriale. Acest forum a fost organizat de către Centrul Iranian pentru Tehnologii Avansate.