Premiile Mustafa în 2021 și ce înseamnă pentru lumea musulmană

Premiile Mustafa sunt acordate la doi ani de către fundația Mustafa pentru Știință și Tehnologie începând cu 2015. Scopul este promovarea educației și răsplătirea performanței cercetătorilor din statele membre ale Organizației de Cooperare Islamică dar și musulmanilor din alte țări. Organizatorul și gazda ceremoniei de decernare este Iran încă de la prima ediție.

Anul acesta cinci cercetători au primit premiul. Au fost repartizați în două categorii, cercetători din țări musulmane și cercetători musulmani din alte state.

În prima categorie au fost aleși:
• Mohamed El. Sayegh din Liban, profesor de medicină și imunologie la Universitatea Americană din Beirut pentru ”Novel Therapies to Improve Renal and Cardiac Allograft Outcomes ”. (link)
• Yahya Tayalati din Maroc, profesor de fizică la Universitatea Mohammed V din Rabat pentru ”Observation of the Light by Light Scattering and the Search for Magnetic Monopoles”. (link)
• Muhammad Iqbal Choudhary din Pakistan, director al ICCBS la Universitatea din Karachi pentru ” Discovery of fascinating molecules with therapeutic applications Field of the Prize: Bio-organic Chemistry”. (link)

Cercetătorii musulmani din state non-islamice au fost:
• Iranianul Cumrun Vafa, profesor de matematică și filosofie la Universitatea Harvard pentru ”F-theory” (link)
• Bengalezul Zahid Hasan, profesor de fizică la Universitatea Princeton pentru ”Weyl fermion semimetals”. (link)

Pentru cei interesați să afle mai multe despre realizările și descoperirilor lor am atașat câte un link spre materialele (în engleză) de pe siteul oficial al organizatorului.

Privitor la importanța acestui premiu în procesul de integrare eurasiatică aș dori să fac anumite precizări. Intenția organizatorilor este înainte de toate de a relansa domeniul cercetării în lumea islamică după multe secole de stagnare și regres. Într-o vreme această parte a lumii a fost un motor pentru dezvoltare științifică și tehnologică chiar dacă aceste momente au fost în mare parte clipe în istorie și nu revoluții de iluminism.

Trăim într-o lume în care cercetarea științifică și inovațiile tehnologice nu numai că reprezintă un avantaj ci înseamnă supraviețuirea ca societate și civilizație. Comunitatea musulmană este a doua în lume după cea creștină, aproape 2 miliarde de oameni. Premiul este astfel și unul din mecanismele prin care se dorește combaterea curentului islamofobic generat în anumite state Occidentale și în India.

În contextul eurasiatic statele musulmane ocupă zona sudică, în Orientul Mijlociu, zona centrală în Asia Centrală și zona sud-estică unde se află state ca Indonezia și Bangladeș. Alături de alte inițiative care lucrează pe fundamentul structural al statelor respective vom asista în anii care urmează la o renaștere a cercetării. ”Furtul de creiere”, cum este numit acest exod spre Vest, va scădea considerabil.