Spațiul cosmic, noul teren de luptă

Citind despre viitorul (și probabil ultimul) modul al SSI care se va lansa din Rusia pe 21 iulie, pe nume Nauka (știință), am dat de un alt material din sfera spațială. În data de 18 iulie cotidianul internațional ”Global Times” din China a publicat un editorial important, ”China, Russia must resolutely respond to arrogant US space goal”. ”China și Rusia trebuie să răspundă cu fermitate țintelor din domeniul spațial al SUA” ar însena în limba română și seamănă izbitor de mult cu o chemare la luptă.

În vreme ce presa oficială occidentală vorbește despre reușitele ”spațiului comercializat”, puternicele ramuri militare americane (și ale grupului vestic în general) se pregătesc pentru a duce un război spațial.

Deep Space Advanced Radar Capability (DARC), este, așa cum îi spune numele, un radar capabil să pătrundă spațiul cosmic la o distanță de 36.000 km depărtare de planetă, să detecteze, să monitorizeze și să identifice obiecte.

Ideea nu este nouă, în prezent există astfel de sisteme de monitorizare aflate în operațiune în mai multe state, printre care și Rusia care deține unul din cele mai complexe astfel de sisteme. Din ce se știe, sistemul rusesc este concentrat pe zona spațială aflată în apropierea planetei și monitorizează atât prin diferite sisteme radar cât și cu ajutorul unor telescoape speciale sateliți și reziduri aflate în orbita apropiată a Pământului.

Rusia de mai mulți ani a cerut dezvoltarea unui catalog ONU al obiectelor spațiale, în esență deschiderea cerurilor pentru toată lumea însă s-au confruntat în mod constant de împotrivirea Statelor Unite.

Unde este problema? China (fiindcă vocea editorialului este vocea guvernului chinez) consideră dezvoltarea acestui nou sistem de monitorizare a spațiului cosmic drept o încercare a regimului de la Washington de a genera o ”cursă a înarmărilor” în spațiul cosmic cu dorința, irealizabilă de altfel, de a închide spațiul cosmic pentru China și Rusia.

However, by deploying DARC, the US can expand its lead in SSA. It will reinforce the impression that it “controls everything” through hegemony, consolidate its allies’ confidence, and make vacillating countries and forces further yield to it.

Global Times

Editorialul pune mare presiune pe procesul accelerat de recuperare a decalajului ”spațial” al Chinei. După cum știm, în ultimele 12 luni programul spațial chinezesc a înregistrat succes după succes, în mare parte în cadrul unor misiuni de ”recuperare” dar au raportat și o serie de premiere, ca de exemplu prima aselenizare pe partea întunecată a lunii și primul ”selfie” spațial.

Nu este însă destul, de aici și proiectul stației spațiale lunare în colaborare cu rușii și poate și cu francezii. Spațiul cosmic nu este însă doar un factor de ”soft power” ci prezintă avantaje strategice, militare și de supraveghere. Desigur, aceste avantaje dacă nu sunt ”luate” în propriile mâini se transformă în mâinile altora în probleme grave, spațiul cosmic devine astfel un nou teren de luptă cu un rol mai activ față de prezent. Pe parcurs ce marile state își dezvoltă o prezență spațială (mai ales umană) mai consistenă se va ridica din ce în ce mai des problema siguranței acestor ”active” adică bunuri. Americanii se pare că vor avea mai curând active spațiale private iar asta poate să ridice alte semne de întrebare.

China are un ton mai combativ, cum e și de așteptat în această perioadă de tranziție spre o nouă ordine mondială însă Rusia vine mereu cu propuneri poate mai interesante. Posibil să fie un joc al aliaților aici însă Rusia promovează cooperarea în cadrul ONU (ca și China de altfel) fie prin deschiderea acelui catalog al obiectelor spațiale fie prin discutarea problemei ”comercializării” spațiului. Atât Beijing cât și Moscova urmăresc în fond aceleași obiective, eliminarea pericolului hegemonic american în spațiul cosmic, și poate înlocuirea acestuia cu propria lor idee de orânduire.

Vrei să afli mai mult?

Externe