Strădaniile spațiale ale emiratelor

În acest moment doi astronauți ai Emiratelor Arabe Unite se află în pregătire la Baikonur pentru o misiune către SSI. Ei se numesc Hazza al Mansouri și Sultan Al Neyadi. Numai unul dintre ei va participa însă la misiunea ISS 61/62.

Hazza Al Mansouri (EAU), ROSCOSMOS Oleg Skripochka (comandant), NASA Jessica Meir (inginer de zbor).

Misiunea face parte dintr-un program pentru astronauți desfășurat de EAU prin Centrul Spațial Mohammed bin Rashid. Este primul astfel de program integrat pentru pregătirea cadrelor din lumea arabă. Agenția Spațială a EAU are colaborări cu mai multe agenții, printre care ESA, Roscosmos și JAXA însă la bază se află colaborarea cu NASA. Americanii au fost de acord să sprijine tânăra agenție cu dezvoltarea propriului program spațial uman, cu toate acestea pentru această misiune pe SSI a fost semnată o înțelegere de cooperare cu agenția rusească. Data lansării a fost stabilită pentru 25 septembrie.

În apropierea pământului

Satelitul KhalifaSat (DubaiSat-3) este un satelit de observare terestră cu o orbită polară. A fost proiectat în totalitate de o echipă de ingineri din EAU și primul construit în centrul Mohammed bin Rashid. A fost lansat în spațiu din Japonia, la bordul unei rachete H2A pe 30 octombrie 2018 cu o misiune programată să dureze 5 ani.

KhalifaSat

Ce este impresionant la acest satelit, pe lângă faptul că reprezintă o premieră națională pentru ei, este și că deține tehnologii de ultimă oră. În acest moment are cel mai rapid sistem de transmitere a imaginilor digitale iar camera este capabilă de fotografii la o rezoluție de 70 cm de la o distanță de 600 km.

Imagine a complexului din Baikonur unde în acest moment se pregătește misiunea spațială ISS 61/62. KhalifaSat.

Un număr de 45 de experți și ingineri au lucrat la realizarea lui KhalifaSat iar cunoștințele au fost dobântite ca urmare a unei colaborări de 10 ani cu Satrec Initiative, o companie Sud Coreeană producătoare de sateliți care a dezvoltate și predecesorii DubaiSat-1 și DubaiSat-2.

Marte

Avântul spațial al emiratelor se vede prin țintele înalte fiindcă pentru 2021 este programată o misiune marțiană. Este vorba de ”Hope”, o sondă cu misiunea de a cerceta atmosfera marțiană. Naveta are o formă hexagonală și trei panouri solare. Va avea o viteză de croazieră de circa 126.000 km/h. Altitudinea de orbitare marțiană va varia între 22.000 și 44.000 km. ”Hope” va căuta și măsura abundența ozonului, aerosolii de praf, termosfera și vaporii de apă din atmosfera marțiană. Pentru lansare se va folosi aceeași rachetă japoneză H2A.