Capul de pod francez din Irak  – Conferința Bagdad

Capul de pod francez din Irak – Conferința Bagdad

Sâmbătă, 28 august, președintele francez Emmanuel Macron a participat la Conferința pentru cooperare și parteneriat de la Bagdad, unde au fost prezenți șefi de stat și miniștrii de externe din majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu. Iranul, Turcia și Arabia Saudită și-au trimis miniștrii de externe în timp ce Siria și Israelul nu au fost reprezentate.

Ar trebui să vedem această conferință pentru ceea ce este cu adevărat. Deoarece americanii trebuie să părăsească majoritatea locurilor în care s-au implicat militar, acest lucru lasă goluri. La fel ca în Afganistan, ar putea exista un „gol de putere în Irak” și, în general, în Orientul Mijlociu. Iranul are o influență bună în Irak și prin Iran, Rusia și China câștigă influență în Orientul Mijlociu. Este mai mult cazul Chinei decât al Rusiei.

Macron a spus că nu va părăsi Irakul așa cum fac americanii, dar intenționează să rămână și să ajute în misiunile antiteroriste și să construiască școli. Singurul motiv pentru care Macron a fost în Irak este același motiv pentru care a fost în Liban. Proiecția puterii, continuând aceleași politici neo-coloniale pe care SUA le-au impus regiunii. „Grupul vestic” nu vrea ca Orientul Mijlociu să le scape din mâini și îi trimit pe francezi să își asume responsabilitatea. La urma urmei, Franța se numără printre puterile coloniale care aveau interese în regiune. Într-un fel, această conferință ne poate readuce în 1940.

Close Menu