You are currently viewing Centenarul exodului din Crimeea

Centenarul exodului din Crimeea

Bună prieteni, pentru articolul de astăzi am ales câteva citate dintr-un material publicat de respectata publicație rusească ”Русская Мысль” (Ideea rusă). Este vorba despre centenarul evacuării din Crimeea.

În 1920 în Crimeea a avut loc un important exod al armatei ”albe” și ai susținătorilor ei. Tot ce a mai rămas din flota imperială a Rusiei sub comanda generalului Вра́нгель (Vranghel) i-a transportat spre Constantinopol pe toți cei care i-au mai rămas alături în lupta cu Armata Roșie.

Исход, столетие которого мы отмечаем, казался в 1920 году логичным итогом проигранной схватки с идеологическим противником.

Ishod, staletie katorovo mîi atmeciaiem, kazalsia v 1920 godu ligicinîm itogom proigranoi shavatki s-ideologiceschim protivnikom.

Exodul, al cărui centenar îl aniversăm, părea în anul 1920 urmarea logică a unei lupte pierdute cu un adversar ideologic.


Россия, разумеется, не умерла и даже не просто «выжила». Ненавидящие Российскую империю большевики воссоздадут ее совсем скоро после развала.

Rusia, desigur, nu a murit și nici nu a ”supraviețuit” pur și simplu. Cei care urau imperiul Rus, Bolșevicii, îl vor recrea imediat după cădere.

! империю este feminin prin urmare se folosește ее (ieio), tot feminin. În românește este masculin singular.


Для русской эмиграции 1920–1930 годы были периодом нарастающей растерянности

Pentru emigranții ruși, anii 1920-1930 erau o perioadă de confuzie crescândă.


Articolul continuă prin descrierea situației generale în care se aflau refugiații. Înițial aceștia au primit sprijin din partea țărilor din Vest pentru a lupta împotriva Bolșevicilor însă după 1920 până și acele țări au început să recunoască noua orânduire a rușilor.

Emigranții nu numai că și-au pierdut țara pe care o cunoșteau cu modul lor de viață, și-au pierdut și perspectivele de a avea unde să revină. Generalul Вра́нгель a continuat să sprijine comunitatea de emigranți și să atragă atenția puterilor europene însă asta nu mai interesa pe nimeni fiindcă în Europa deja vocile comuniste pro-sovietice erau din ce în ce mai puternice.

Autorul articolului de pe Русская Мысль este Виктор Лупан, redactorul șef al publicației.