You are currently viewing China s-a exprimat în privința situației din Myanmar

China s-a exprimat în privința situației din Myanmar

Marți, 2 februarie, a avut loc o întâlnire virtuală, fără acces public, a consiliului de securitate al ONU. Înainte ca aceste discuții să înceapă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat că este important ca orice acțiune a comunității internațioanle să nu ducă la o agravare a situației interne fiindcă pe străzile din Myanmar este o atmosferă preponderent calmă.

ASEAN a trimis un comunicat în care e precizat că ”este încurajat dialogul, reconcilierea și revenirea la normalitate în acord cu dorința și interesele poporului din Myanmar”

O poziție a fost adoptată și de Rusia prin Ministerul de Externe încă de luni. Accentul s-a pus pe soluționarea pașnică a situației și o revenire la normal cât mai curând.


Pentru o estimare a felului în care se va desfășura situația în Myanmar este încă devreme. Ce este important de remarcat în atitudinea Chinei este accentul pus pe faptul că în țară situația este preponderent calmă și că nu dorește evenimente din exterior care să perturbe această atmosferă. Este foarte posibil ca rivalul ei să intenționeze o astfel de agravare internă în Myanmar care să destabilizeze regiunea.

Din nefericire discuțiile din cadrul consiliului de securitate nu au fost publice așa că nu avem cum să știm care a fost atmosfera la masa puterilor lumii. Din declarațiile pe care le-am prezentat mai sus se observă că pentru China și aliații ei este foarte important ca stabilitatea să existe iar problemele se vor rezolva pe parcurs. Din fericire nu a fost o lovitră de stat violentă ceea ce face ca o reacție violentă din partea comunității mondiale să fie exagerată. Este important cu toate acestea ca viețile celor arestați în ziua de 1 februarie să nu fie puse în pericol.