You are currently viewing China oferă ajutor, UE se prezintă impotentă

China oferă ajutor, UE se prezintă impotentă

 • Pe 10 martie a avut loc o videoconferință a liderilor de stat din Uniunea Europeană
 • Tot pe 10 martie, Wang Yi, ministrul de externe al Chinei anunță ajutoare pentru Italia
 • Japonia anunță că trimite spre Iran ajutoare de peste 100 milioane de lei

Uniunea Europeană

În cadrul video-conferinței, și după aceasta, Maurizio Massari în calitate de ambasador al Italiei la UE a făcut afirmații dure în privința reacției Uniunii Europene. Până acum organizația suprastatală s-a limitat la ”vorbărie” pentru a îl parafraza pe reprezentantul italian însă nu a dat dovadă de implicare energică și eficientă în combaterea epidemiei. (1)

We must ensure, under EU coordination, the supply of the necessary medical equipment and its redistribution among those countries and regions most in need

Maurizio Massari

Charles Michel, președintele Consiliului European, a tras linia după consultări și a punctat 4 aspecte prioritare (2):

 1. Limitarea răspândirii virusului – se dorește luarea de măsuri proporționale la nivelul pericolului astfel încât mediul socio-economic să fie cât mai puțin afectat.
 2. Asugurarea echipamentelor medicale – în acest moment principalele state europene (dar și România) au limitat sau chiar blocat exportul de echipamente și medicamente.
 3. Încurajarea cercetării – un vaccin împotriva virusului este căutat de multe din puterile lumii iar UE este implicată în acest proces. La nivelul uniunii au fost acordate 140 milioane de euro pentru 17 proiecte.
 4. Gestionarea consecințelor socio-economice – sprijinirea sectoarelor economice afectate dar și a angajaților. Regulile UE ce privesc ajutoarele din partea statelor vor deveni flexibile.

China

China a depășit ce a fost mai greu prin adoptarea de măsuri ferme și coordonarea centralizată a acțiunilor. În acest moment a început să ofere ajutor altor state implicate printre care Italia, Coreea de Sud și Iran. Italia a devenit focarul infecțiilor din UE, în parte și datorită inacțiunii europene.

Pentru diminuarea reculului în zona economiei mondiale administrația de la Beijing a hotărât acordarea de ajutoare pentru multe din statele care se confruntă cu dificultăți în controlarea epidemiei.

Pe 11 martie China a trimis spre Italia un prim ajutor ce a constat într-o echipă de medici și materiale medicale în cantitate de 30 de tone. Sectorul privat a anunțat și el măsuri similare (3). Medici și medicamente se îndreaptă și spre Iraq și Iran (4).

Echipa de medici venită în Italia pentru a ajuta

Japonia

Iran primește în acest moment ajutoare atât din partea Chinei, a Rusiei (50.000 kituri de testare) dar recent și din partea Japoniei. Ambasada Iranului din Tokio a anunțat primirea unui ajutor medical în valoare de peste 100 milioane de lei (2.5 miliarde yeni japonezi) (5).

Japonia nu a scăpat însă de pericol, numărul de infecții se apropie de 1500 însă problema vine din faptul că țara ar urma să găzduiască jocurile olimpice. Până acum este vehement opusă ideii de a le amâna/anula, ce mai probabil pândește un dezastru fie că se vor ține fie că nu.

Surse

 1. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/11/italy-criticises-eu-being-slow-help-coronavirus-epidemic
 2. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/03/10/statement-by-the-president-of-the-european-council-following-the-video-conference-on-covid-19/
 3. https://www.aljazeera.com/news/2020/03/china-sends-essential-coronavirus-supplies-italy-200313195241031.html
 4. https://www.scmp.com/news/china/society/article/3074166/china-sends-medical-team-iraq-help-tackle-coronavirus-epidemic
 5. https://en.mehrnews.com/news/156676/Japan-to-send-2-5-billion-yen-humanitarian-aid-to-Iran-to-fight