You are currently viewing China și SUA își continuă răfuiala pe fundalul palestinian

China și SUA își continuă răfuiala pe fundalul palestinian

Răfuiala americano-chineză se continuă și astăzi pe fundalul conflictului israeliano-palestinian. În cadrul conferinței de presă a purtătorului de cuvânt al ministerului de externe al chinei a fost pusă o întrebare (prima) foarte interesantă din partea ”China Review News”.

S-a raportat că în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate ONU de ieri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că ”noi nu stăm în calea diplomației, din contră, noi o folosim non-stop, (SUA) s-a angajat într-o diplomație tăcută însă foarte intensă (…). Întrebarea este dacă există vreo acțiune sau declarație care să sprijine dorința de a pune capăt violenței”.

Statele Unite au fost criticate atât pentru faptul că s-au opus până acum de trei ori unei declarații de încetare a focului (a Consiliului de Securitate) dar și că nu a acționat diplomatic în vederea opririi conflictului.

Răspunsul lui Zhao Lijian a fost următorul:

Mă întreb ce vrea să spun SUA prin ”diplomație tăcută însă foarte intensă” și cu ce face importantă această diferențiere. Ceea ce vedem este o continuă escaladare a conflictului palestino-israelian și continuarea tragediilor în rândul civililor, inclusiv femei și copii. Ceea ce auzim este strigătul de pace venind din ruine și haosul războiului.

Zhao Lijian / 赵立坚

China a inițiat într-adevăr o campanie diplomatică vocală, în parte și fiindcă în acest moment conduce Consiliul de Securitate. S-a văzut însă că în ciuda acestei implicări, violențele israeliene asupra vecinilor au continuat și s-au întețit. Remarca americanilor vine desigur pe seama acestei aparente nereușite însă maschează o aprobare tacită a acțiunilor Tel Avivului.