China susține schimbarea la cel de-al 9-lea Forum Mondial al Păcii

China susține schimbarea la cel de-al 9-lea Forum Mondial al Păcii

Cel de-al 9-lea Forum Mondial al Păcii a fost găzduit la Beijing, China, timp de două zile, pe 2 și 3 iulie 2021, sub tema „Cooperarea internațională în materie de securitate în era post-pandemică: susținerea și practicarea multilateralismului”. Evenimentul este organizat încă din 2012 de Universitatea Tsinghua și de Institutul pentru Afaceri Externe al Poporului Chinez. Yan Xuetong este directorul Institutului de Studii Internaționale de la Universitatea Tsinghua și secretar general al Forumului Mondial al Păcii.

Discuțiile s-au concentrat în principal pe dinamica dintre China și SUA dar au abordat și probleme legate de pandemie. Beijingul și Washingtonul se află fără îndoială într-o bătălie strategică deschisă pentru influența mondială și cel mai probabil deceniul va fi marcat de această rivalitate. Principalul aspect care trebuie asigurat acum este ca cele două părți să cadă de acord asupra unui set de ”linii roșii” și reguli. Dacă cele două părți nu pot cădea de acord atunci rivalitatea lor ar putea deveni problematică pentru alte țări.

Consilierul de stat al Chinei și ministrul de externe Wang Yi a participat la forum. El a reiterat sprijinul țării sale pentru Organizația Națiunilor Unite și pentru multilateralism. A respins acțiunile unilaterale și izolaționismul, tendințe care pot fi observate în ceea ce privește unele țări și în special Statele Unite. China este menită să susțină stâlpii necesari pentru o ordine mondială mai echitabilă de pace și stabilitate și să se opună jocurilor cu sumă zero, așa ar putea suna un rezumat al discursului său.

Marea Britanie a fost reprezentată de ambasadorul Caroline Wilson. Ea deține această funcție din septembrie 2020 iar discursul ei a fost deosebit de interesant. În timp ce spunea că vorbește „ca o mândră europeancă” și că țara ei deține „cel mai mare buget de apărare al membrilor europeni ai NATO”, ea a mai spus că „Europa și China vor trebui să lucreze împreună” referitor la planurile de vaccinare.

Pentru a lucra împreună trebuie să existe încredere (Herman Van Rompuy a spus și el asta) și „să fim sinceri, trăim într-o lume competitivă. În unele arene, statele europene și China trebuie să concureze. Și avem diferite sisteme politice”. În cuvintele ambasadorului Marii Britanii, se pare că „respectul reciproc bazat pe înțelegere prin dialog, respectarea regulilor jocului” este calea de urmat. Cu toate acestea, guvernul britanic acționează împotriva acestor cuvinte prin acțiunile lor din Crimeea și Marea Chinei de Sud.

Fostul prim-ministru australian Kevin Rudd a propus o „competiție strategică gestionată” pentru controla relațiilor China-SUA și a definit trei linii: 1. stabilirea unei înțelegeri clare a liniilor roșii strategice ireductibile; 2. angajarea într-o competiție în care țările depun toate eforturile pentru a obține superioritatea, dar rămân în pace; 3. găsirea spațiului pentru continuarea cooperării strategice în domenii definite în care fiecare parte este de acord că interesele lor ar fi sporite prin colaborare și subminate altfel.

În total, 100 de cărturari din 12 țări și peste 50 de ambasadori au participat alături de mulți foști înalți oficiali din țări și organizații internaționale. De asemenea, printre vorbitorii de nivel înalt putem numi fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon, fostul prim-ministru japonez Yasuo Fukuda, fostul prim-ministru australian Kevin Rudd, fostul președinte afgan Hamid Karzai, fostul prim-ministru din Singapore Goh Chok Tong și Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului European.

Close Menu