You are currently viewing Обитаемый остров (Insula locuită) / Rusia /

Обитаемый остров (Insula locuită) / Rusia /

Обитаемый остров, tradusă și ”Dark Planet”, este un film științifico-fantastic distopic în care este abordată tema controlului și a manipulării. Din punct de vedere artistic și conceptual, regizorul Фёдор Бондарчук (Fiodor Bondarciuk) reușește să pună cap la cap secvențe vizuale detaliate ca realizare într-un parcurs ce teoretizează elementele de bază ale unui stat totalitarist.

Faptul că decorul este foarte calitativ contribuie la redarea senzației de profunzime și imersiune în poveste. Acest apect este preluat și susținut de jocul actorilor atât în secvențele de acțiune cât și în cele axate pe dezvoltarea trăirilor interioare ale personajelor.

Максим Каммерер (Maxim Kammerer) jucat de Васи́лий Степа́нов (Vasili Stepanov) este personajul principal, un tânăr explorator spațial Pămânean care din cauza unui eveniment neprevăzut e forțat să aterzeze pe o altă planetă. Acesta rămâne prizonier după ce naveta îi explodează și în scurt timp ajunge să se implice în treburile locului.

Acesta începe ca observator al unei țări în care oamenii sunt controlați fără să știe acest lucru. Nici el nu își dă seama de la început. În linii mari există o rețea de antene care emit un anumit tip de radiații care sunt folosite de cei de la putere pentru manipularea cetățenilor fiindcă îi face pe oameni incapabili să mai analizeze și acceptă cu ușurință orice li se spune. Unii dintre oameni însă nu sunt afectați în acest mod de radiații ci au atacuri aproape epileptice foarte dureroase, cu ajutorul acestora sunt și persecutați și condamnați ca ”degenerați”. Din ce se observa în film este foarte posibil ca toți cei din elita de conducere să fie astfel de ”degenerați”.

Filmul are la bază o carte științifico-fantastică sovietică din 1969 scrisă de frații Аркадий și Борис Стругацкий cu același nume Обитаемый остров. Partea a doua a fost lansată la câteva luni distanță (despre asta în curând).

Trailer

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.