You are currently viewing 紫日 (Apusul purpuriu) / China / 2001

紫日 (Apusul purpuriu) / China / 2001

Apusul purpuriu (紫日 / Zǐ rì) este o dramă de război regizată de 冯小宁 (Feng Xiaoning) ce tratează teme ca prietenia, încrederea și cruzimea în contextul celui de al doilea război mondial, mai precis momentul în care URSS declară război Japoniei și se alătură astfel Chinei comuniste. Povestea e croită în jurul a 3 personaje, asistenta medicală rusoaică Nadia (Anna Dzenilalova), țăranul chinez Yang (富大龙 / Fu Dalong) și o fată din Japonia pe nume Akiyoko (Chie Maeda).

Filmul se dezvoltă în jurul unei coloane de emoții care generează cu succes o dinamică activă și intensă între cei trei progagoniști. În multe secvențe se poate observa că Dzenilalova este actorul care reușește cel mai bine să domine ecranul. Personajul lui Fu Dalong este pentru o bună perioadă tăcut, neavând cunoaștere de rusă sau japoneză, până în momentul în care își dă seama că Akiyoko vorbește și ea fluent chineza. Din acel moment Nadia își pierde din rolul de lider al grupului, chiar dacă e singura care posedă și știe să folosească o armă de foc și este nevoită să-i urmeze pe Yang și Akiyoko.

Akiyoko este luată prizonier de cei doi și i se cere să îi ajute în a străbate o vastă pădure care separă zona controlată de forțele japoneze de armata roșie a sovieticilor. Primejdiile însă nu îi ocolesc fiindcă Akiyoko încearcă de mai multe ori fie să scape de ei, fie să îi ucidă, fie să îi aducă la baza japoneză. Niciunul din aceste lucruri nu se întâmplă iar spre final Akiyoko își dă seama de îndoctrinarea la care a fost supusă și vede conflictul pentru ceea ce este cu adevărat. Această capacitatea a ei de a ieși din bula mentală care încă îi parazaita pe mulți dintre conaționali îi va aduce din nefericire și sfârșitul, la doar câteva minute după declararea armistițiului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.