You are currently viewing Cucerirea Muntelui Tigru / China / 2014

Cucerirea Muntelui Tigru / China / 2014

În iarna anului 1946 războiul civil chinez era în plină desfășurare. Marea distrugere și violența provocată de conflicte au făcut ca iarna să fie și mai grea. Resursele limitate care mai puteau fi găsite în sate i-au transformat pe țăranii lipsiți de apărare în ținte ușoare pentru bandele de bandiți care au apărut după sfârșitul războiului cu Japonia. O astfel de bandă s-a dovedit a fi un dușman foarte periculos fiindcă a reușit să preia controlul asupra unui fost depozit de armament al armatei japoneze din vârful muntelui ”Tigrului” și în plus dădea semne că urmărește o alianță cu Kuomintangul.

Capitanul (nume de cod / 代号) 203, așa cum este poreclit Shao Jianbo (少剑波) jucat de Lin Gengxin (林更新), conduce un grup de aproximativ 30 de soldați ai Armatei Liberării Populare. Fiind într-o situație precară în privința alimentelor și muniției șansele să supraviețuiască iernii într-o regiune controlată de bandiți nu sunt foarte mari. Din fericire reușesc să caputereze o tabără de bandiți și pentru o perioadă să își potolească foamea. Filmul intră în linie dreaptă după venirea lui Yang Zirong (jucat de Zhang Hanyu / 张涵予) și a asistentei Bai Ru (Tong Liya / 佟丽娅).

Grupul înaintează spre un sat aproape abandonat de atacurile și furturile bandiților. Acolo reușesc să își ridice un sediu de operațiuni pentru a ajuta sătenii să se apere în cazul unui nou atac. Yang Zirong își asumă o altă identitatea și se infiltrează în grupul bandiților și fiindcă deținea abilități impresionante de persuasiune și stăpânire de sine trece prin mai multe teste și momente periculoase. În cele din urmă soldații Căpitanului 203 pornesc un atac cu șanse minime de reușite pe care, desigur, îl duc până la final cu succes.

Filmul Cucerirea Muntelui Tigru din 2014 (智取威虎山 / zhì qǔ wēi hǔ shān) are la bază cartea 林海雪原 (Línhǎi xuěyuán) scrisă de Qu Bo (曲波) în 1957 și tradusă în engeză cu titlul Tracks in the Snowy Forest. 曲波 pornește de la o întâmplare reală petrecută în nord estul Chinei. Yang Zirong a existat cu adevărat, s-a născut în 1917 și a întrat în armata populară în 1945 ca soldat, ulterior a devenit cercetaș și lider de pluton. Cariera lui militară a fost intensă și a câștigat rapid recunoștința camrazilor și superiorilor. Din păcate nu a apucat să vadă finalul războiului civil fiindcă a murit în 1947 în timpul unei lupte cu mai mulți bandiți. Până atunci însă a reușit să readucă ordinea în numeroase localități.

智取威虎山 a fost regizat de Tsui Hark (徐克). Acesta este un regizor chinez născut în Vietnam în 1950 cu o bogată experiență cinematografică în Hong Kong, Statele Unite și în ultimele decenii și în China continentală. Pentru acest film a primit premiul de cel mai bun regizor în 2016 în cadrul Premiilor de Film din Hong Kong.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.