You are currently viewing Das Boot – Germania Federală / ’81 / cinema

Das Boot – Germania Federală / ’81 / cinema

Das Boot este unul din cele mai bune filme de război și unanim considerat cel mai bun film cu submarine de până acum. Succesul acestuia rezidă în faptul că oferă o imersiune deplină în viața de sub valuri, așa cum este ea resimțită de echipajul unui submarin de vânătoare. Acești lupi marini și-au căpătat faima ca urmare a mișiunilor din Oceanul Atlantic unde erau un pericol constant pentru navele comerciale ale Aliaților din al Doilea Război Mondial.

Comandantul submarinului, rol jucat de Jürgen Prochnow, face parte din ”garda veche” iar asta îi oferă un aer detașat de elementul nazist care se regăsește în alte personaje mai tinere. Aspectul ideologic este însă redat într-un mod minimal. Misiunile lor se desfășoară mereu pe furiș, mereu singuri, fără alte nave sau avioane pe care să se bazeze. Asta oferă echipajului o mai mare libertate față de alte ramuri ale armatei și un fel de imunitate și independență față de linia politică a statului.

Filmul este astfel dezgolit de învelișul ideologic pe care un film de război îl poate avea. Legăturile dintre marinari sunt la nivelul luptei pentru supraviețuire în raport cu distrugătoarele inamicului și al luptei cu ei înșiși atunci când obstacolele îi pot face să se îndoiască. Comandantul este un profesionist și asta îi dă autoritate în fața subalternilor și o greutate în cuvinte în raport cu superiorii.

Atmosfera dintr-un submarin, din al Doilea Război Mondial în cazul de față, este desigur claustrofobă însă acesta e doar unul dintre aspecte. Marinarii dorm lângă torpile, unul peste altul aproape, nu există intimitate iar în momentele de conflict domnește incertitudinea și teama. Strângerea buloanelor, închiderea valvelor și astuparea găurilor devin cheia supraviețuirii care ajunge să atârne și de o sârmă.

Nu au cum să se apere de navele distrugătoare fiindcă torpilele sunt bune doar pentru navele comerciale, singura lor scăpare se află sub apă însă nici acolo nu sunt în totalitate apărați. Cu cât coboară mai mult cu atât presiunea apei crește riscând să cedeze în orice clipă în timp ce minele aruncate din distrugătoare explodează în jurul lor, fără să știe niciodată unde și dacă următoarea explozie le va aduce sfârșitul.

Flmul are la bază cartea Das Boot scrisă de Lothar-Günther Buchheim. Coloana sonoră este semnată de Klaus Doldinger.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.