De ce “Umbra” îți va tăia respirația

De ce “Umbra” îți va tăia respirația

Umbra, (影) este un film chinezesc din 2018 regizat de Zhang Yimou (张艺谋). Ce îl face de excepție într-o singură frază:

Un comandant orgolios este rănit într-un duel cu liderul regatului opozant, din cauza asta pierde cel mai important oraș și este rănit, obligându-l să se ascundă într-o peștere de unde uneltește recucerirea pământului și venirea sa la tron folosind o ”umbră”, o sosie, care nu are identitate.

Am văzut acest film din trei perspective

I. Regizorul s-a înspirat din pictura clasică chinezească și a reușit într-adevăr să redea atmosfera acelor lucrări într-o producție cinematografică. Vizual este o lucrare unică nu numai ca ”fotografie” și filmare cât și în privința decorului. Muzica ocupă un rol important în film și este folosită cu măiestrie în construirea unor momente unice și artistice.

II. Filosofia chineză este foarte prezentă în film, cele mai evidente sunt cazurile I Ching (aceasta este într-adevăr divinație însă s-a dezvoltat mult pornind de la ea) și simbolul pentru Yin și Yang, cu momente de înțelepciune ce se regăsesc în mai multe scene. Într-un fel dualismul acesta este una din cheile filmului.

III. Aspectul uman este desigur redat în înteracțiunile dintre personaje însă rolul jucat de ”Umbră” este aparte, oferă titlul filmului până la urmă. Acesta pornește dintr-un statut similar cu sclavia, un prizonierat în orice caz. A fost crescut ca sosie a comandantului iar acum a ajuns să își joace rolul constant. La începutul filmului este redat ca un personaj lipsit de identitate, docil, supus însă treptat își dă seama că nu este cu nimic mai prejos ca ”originalul”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu