You are currently viewing Ip Man (叶问) / China / 2008

Ip Man (叶问) / China / 2008

Filmul biografic de arte marțiale din 2008 叶问 (Ye Wen, pronunțat Jip6 Man6 în cantoneză) a fost produs în Hong Kong de regizorul chinez Wilson Yip (叶伟信). La baza acestuia (și a întregii serii de 4 filme) se află viața mareului maestru de arte marțiale Wing Chun (咏春).

În prima parte ni se conturează treptat, prin intermediul evenimentelor, aspecte din personalitatea maestrului. Aflăm astfel că 叶问 (jucat de 甄子丹 Donnie Yen) dă dovadă de modestie în condițiile în care abilitățile sale de luptă i-ar permite foarte ușor să domine. Este o modestie a caracterului nu una financiară. Maestrul se bucură de o poziție privilegiată și respectată în Foshan însă chiar și așa nu este nici lacom nici egoist.

Prima scenă de luptă este când o gașcă venită ”din nordul” Chinei își propune să umilească toți maeștrii din Foshan (佛山 / fó shān). Unul dintre aceștia mai orgolios se crede de neînvins, altul nu e de găsit și tot așa până când liderul grupului ajunge să se lupte și să fie învins de către 叶问, arătând astfel anumite trăsături ale stilului.

Mare parte din acțiune se desfășoară în perioada invaziei japoneze și a sărăciei și umilinței pe care chinezii erau forțați să le îndure între 1937 și 1945. În aceste situații, maestrul 叶问 este nevoit să se adapteze noilor realități din 佛山. Pentru a-și asigura familiei cele necesare, toată averea fiindu-i confiscată de forțele japoneze, se duce la muncă fizică.

Generalul Miura (jucat de Hiroyuki Ikeuchi), practicant de karate, dorește să arate că artele marțiale japoneze sunt superioare celor chinezești și astfel organizează o serie de lupte. Orice chinez care accepta să se bată primea un săculeț de orz în plus, fie că învingea sau era învins. Desigur, ideea era să nu câștige. Unul dintre prietenii maestrului 叶问 este ucis în acest concurs.

叶问 participă și el la luptă și doboară 20 de luptători de karate, în numele prietenului său. Este o scenă de mare intensitate emoțională fiindcă ajunge să reprezinte sfidarea autorităților ocupante japoneze. Secvența de final este lupta dintre generalul Miura și 叶问 a cărei rezultat va duce la o revoltă în localitate, prefigurând alungarea ocupanților.