流浪地球 (Pământul rătăcitor) 2019 / Film

Pământul rătăcitor este unul din cele mai reușite filme ale anului trecut și judecând după subiect și modul de realizare se situează ca fiind unul din cele mai bune filme ale Eurasiei din deceniul anterior.

Simplificată, povestea sună așa: Soarele se extinde și în 100 de ani va cuprinde Pământul. O serie de cataclisme premergătoare sunt raportate, secete, incendii, creșterea nivelului mării, etc. Omenirea se unește pentru a transforma Pământul, în esență, într-o imensă navă spațială. 10000 de motoare vor schimba locul Pământului în galaxie iar 10000 de orașe subterane vor oferi omenirii un refugiu în această călătorie de 2500 de ani.

Totul este exagerat, chiar și pentru un film SF. Lăudabil înșă faptul că spre deosebire de alte filme sau cărți despre asemenea exoduri, ”Pământul rătăcitor” oferă șanse de salvare pentru un număr mult mai mare de oameni (deși se realizează o loterie pentru cei care vor intra în orașele subterane). Nu avem cazul omenirii care construiește nave spațiale ci cazul omenirii care-și transformă planeta într-o navă spațială. Actul suprem de control al forțelor naturale.

Scriu articolul într-o perioadă încărcată cu incertitudini. Epidemia de coronavirus, deși poate va rămâne sub control în multe state, începe deja să afecteze economia globală. E vorba doar de timp până indivizii vor trebui să se adapteze la noi condiții de viață. Guvernul Chinei a avut o reacție exemplară iar cadrele medicale implicate sunt cu adevărat figuri eroice. Mobilizarea de forțe din filmul ”Pământul rătăcitor” se regăsește și în mobilizarea Chinei pentru combaterea epidemiei care a redus numărul de infecții potențiale de la peste 7 milioane la puțin peste 80.000.

În film, ca și în realitate, planurile și pregătirile nu sunt suficiente pentru a gestiona o criză, de multe ori numai cei care se adaptează din mers supraviețuiesc.

Actori: Qu Chuxiao (a jucat și în serialul Bloody Romance 媚者无疆); Wu Jing; Ng Man-tat; Arkadi Șarogradski

Regia: al 3-lea film al lui Frant Gwo (郭帆)

Coloana Sonoră: Roc Chen; Liu Tao