You are currently viewing Ultima Poveste (اخرین دانستان) / 2018 / Iran

Ultima Poveste (اخرین دانستان) / 2018 / Iran

اخرین دانستان (Ultima Poveste) este prima animație de lung metraj produsă de اشکان رهگذر (Așkan Rahgozar) și de studioul Hoorakhsh. A fost lansată în 2017/2018 după 9 ani de muncă, o perioadă foarte mare pentru orice fel de proiect. Cauza probabil a fost de natură financiară fiindcă regizorul a precizat într-un interviu că autoritățile iraniene nu fac prea multe pentru a încuraja sectorul de animație.

Acțiunea filmului اخرین دانستان are la bază شاهنامه‎ a lui Firdausi (Șahname = Cartea regilor) și mitologia Zoroastriană. Zahak (ضحاک) este o figură demonică ce a ajuns în folclorul persan să aibă și numele de اژی دهاک‎ (Azi Dahaka) sau Dahag (دهاگ‎). În Zoroastrianism, Zahak este fiul lui Ahriman, antagonistul lui Ahura Mazda. Asta înseamnă că e fiul răului suprem. În Șahname este trecut drept fiul unui conducător pe nume Merdas, un străin, probabil de origine arabă. Nu am să abordez acum întreaga poveste așa cum e redată în شاهنامه ci am să las asta pentru altă ocazie și mă voi limita la evenimentele din film.

Faridun (فریدون) este un erou, urmaș al regelui Jamșid, despre care Zahak are premoniții că îi va aduce căderea și caută prin urmare să îl găsească și să îl elimine. Soldații săi pornesc în misiunea aceasta însă observă că e vorba de un bebeluș. Mama sa este ucisă încercând să îl apere însă Faridan e salvat de Kaveh (explic imediat). Faridun și Kaveh vor porni o revoltă împotriva domniei lui Zahak.

Conform lui Firdausi, Jamșid este al patrulea rege al lumii și o adevărată forță civilizatoare care domnea asupra lumii cu sprijinul cerului, având فر (far) adică un fel de ”radiație divină”. Pentru cei care ați citit, în Avesta Jamșid este Yima. Printre multele inovații aduse, Jamșid împarte oamenii în patru grupe: preoții, războinicii, țăranii (lucrătorii pământului) și artizanii (meșteșugarii). Jamșid devine însă arogant și trufaș, consideră că toată prosperitatea și pacea din lume i se datorează numai lui și ajunge să piardă acel ”far”, devenind astfel pradă pentru demoni și Zahak iar regatul său intră în decădere.

Zahak ajunge să conducă nu prin brutalitate ci prin promisiuni pentru mai bine însă treptat domnia lui devine din ce în ce mai neguroasă. Kaveh este reprezentantul acelei clase a meșteșugarilor, un fierar mai exact. Aparent această clasă socială a ajuns să dețină un anumit nivel de putere și respect pornind de la faptul că erau de regulă oameni educați, știau să scrie și să citească iar asta le aducea respectul oamenilor mulți. Nu degeaba Kaveh este cel care a pornit o revoltă împotriva lui Zahak și a cruzimii sale. Statutul său de om liber și educat le-a oferit oamenilor încrederea necesară să-și riște viețile dar mai important le-a oferit imaginea unui lider.

Coloana sonoră este semnată de Cristof Razai (کریستف رضاعی) și a fost înregistrată de Ochestra Simfonică de Studio a Macedoniei. Apar și înregistrări ale هاله سیفی‌زاده (Hale Seifizade) și ale maestrului شهرام ناظری (Șahram Nazeri).

Filmul se găsește aici cu subtitrare în engleză, alternativ este și o versiune gratuită fără subtitrări aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.