Cooperarea energetică ruso-germană discutată la Moscova

Cooperarea energetică ruso-germană discutată la Moscova

Ieri, 8 noiembrie, au fost publicate în presa internațională mai multe mesaje care privesc un viitor al cooperării dintre Rusia și Germania în planul energiei. Am scris anterior despre rolul pe care îl va juca Rusia ca furnizor de hidrogen pentru Europa, vă recomand să citiți și articolul respectiv.

Întâlnirile Postdam (Потсдамские встречи) e un eveniment-forum destinat dialogului dintre Moscova și Berlin. Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, i-a întâmpinat ieri pe participanții la prima zi a celei de a 26-a întâlniri. Până în decembrie vor avea loc o serie de discuții între oamenii de afaceri, cei din mass media și între liderii tineri atât în Moscova cât și în Dusseldorf, Saratov și Dresden.

Tema este: После выборов: что изменится в российско – германских отношениях? / După alegeri: ce se va schimba în relațiile ruso-germane?

Acesta este contextul în care cooperarea energetică dintre cele două state a fost analizată. Павел Завальный (Pavel Zavalnîi), șeful comisiei pe energie a Dumei de Stat, a declarat în cadrul forumului că ”Rusia și Germania au perspective pentru cooperare foarte bune în contextul tranziției energetice”. A adăugat și faptul că în următoarele decenii un combustibil ar putea să fie hidrogenul provenit din gazul metan.

Referindu-se la perspectivele pentru cooperarea post-alegeri, Zavalnîi și-a exprimat reținerile însă a concluzionat că, în opinia lui, se vor evita scenariile negative. Având în vedere creșterea ”verzilor” în alegerile germane și probabil participarea lor la organizarea viitorului guvern stabilitatea pe termen lung a relațiilor lor bilaterale nu prea mai este așa stabilă. Actualul partid al ecologiștilor germani s-a declarat în anumite situații ca opozant al cooperării energetice cu Rusia și este orientat mai mult spre un parteneriat ”trans-atlantic”. Preferințele lor de politică externă nu au însă cum să le satisfacă dorințele lor de nucleu.

Matthias Platzeck, președintele forumului și fost ministru-președinte al Brandenburg a luat cuvântul printr-o legătură audio-video. Discutând despre ”criza adâncă” în care se află cele două state oficialul a îndemnat spre căutarea unor ”noi începuturi”. Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European și membru al SPD, a participat la discuțiile de deschidere unde a precizat că există șanse de îmbunătățire a relațiilor diplomatice după venirea noului guvern federal. ”Avem viziuni politice diferite însă putem căuta drumuri comune” a declarat acesta.

Close Menu