Cooperarea între Vietnam și Laos, noi investiții în Laos

Cooperarea între Vietnam și Laos, noi investiții în Laos

Pe 8 august, președinții Vietnamului (Nguyễn Xuân Phúc) și ai Laos (Thongloun Sisoulith) s-au întâlnit la Hanoi într-un eveniment care a marcat o nouă etapă de creștere în relațiile celor două țări comuniste sud-asiatice. Laos și Vietnam împărtășesc obiective și interese comune ca parte a puternicei comunități ASEAN dar au și planuri bilaterale de dezvoltare și cooperare care pot fi descrise ca fiind de importanță strategică.

La întâlnire au fost semnate câteva documente, printre care un acord de cooperare între cele două birouri prezidențiale pentru perioada 2021-2025 și programul de cooperare din 2022 între ministerele justiției celor două state alături de o serie de documente legate de securitate (combaterea traficului de droguri printre ele).

În ceea ce privește comerțul, cele două țări au obținut o creștere de 37% în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2020, cifra totală atingând 4,3 miliarde de yuani (670 milioane de dolari). Vietnam investește puternic în Laos, are 209 de proiecte în valoare de aproape 34 miliarde de yuani (5,2 miliarde de dolari). Au fost convenite noi investiții, în principal o activitate minieră în districtul Borikham din centrul Laosului pentru prelucrarea aurului, cuprului, nichelului, argintului și minereului de fier.

În domeniul educației, este de remarcat faptul că 16100 de studenți din Laos studiază în prezent în Vietnam.

Cele două țări sunt situate în sudul Chinei, au o graniță extinsă și ambele sunt comuniste. Laos este fără ieșire la mare, făcând parteneriatul cu Vietnamul necesar dezvoltării sale. Cele două fac parte, de asemenea, dintr-un parteneriat de trei state care include și Cambodgia și care vizează conectarea celor trei economii până în 2030.

O atenție specială a fost acordată situației din Marea Chinei de Sud dar nu s-a observat nimic contrar poziției convenite cu China. O soluționare pașnică trebuie dorită de toate părțile.

Close Menu