”Cuiul și potcoava” de Samuil Marșak

”Cuiul și potcoava” de Samuil Marșak

Самуил Маршак (Samuil Marșak) este un scriitor sovietic de origine evreu născut în Voronej în 1887. Ajunge să fie remarcat și susținut de Владимир Стасов (Vladimir Stasov) ceea ce îi permite să aibă acces la o educație de calitate și intră în lumea culturală rusă. A rămas în istoria literară a rusiei drept unul din cei mai mari scriitori pentru copii.

Гвоздь и подкова (Cuiul și potcoava) este o poezie scrisă la scurt timp după război, probabil în anul 1946 și publicată în 1968. Lucrarea este simplă, potrivită pentru cei aflați la început în studierea limbii ruse. O analiză deloc dificilă a versurilor arată trei idei.


Prima idee este că ”buturuga mică răstoarnă carul mare”, proverb care se regăsește sub diferite forme în toate culturile fiindcă provine din date empirice. Istoria este plină de mici momente care au direcționat evenimentele spre ceea ce trăim azi.

A doua idee se referă la efectul de bulgăre. Pornim de la un aspect mărunt și care poate să fie ușor trecut cu vederea în jurul căruia se formează, strat peste strat, un bulgăre care este însăși istoria.

A treia idee este efectul de fluture. Acest efect e similar cu cel de bulgăre însă nu identic, în acest caz observăm reverberațiile unei acțiuni în locuri, timpuri și aspecte externe și străine acțiunii inițiale (în sisteme neliniare).


Не было гвоздя,

ne bîilo gvozdia
Nu a fost cuiul

Подкова пропала.

padkova propala
Potcoava s-a pierdut

Не было подковы, 

ne bîilo podkavîi
Nu a fost potcoavă

Лошадь захромала.

loșats zahromala
Calul a început să șchioapete


Лошадь захромала,
Calul a început să șchioapete

Командир убит.
Comandantul mort

Конница разбита,
Cavaleria înfrântă

Армия бежит.
Armata fuge


Враг вступает в город,
Inamicul intră în oraș

Пленных не щадя,
Pe prizonierii de răboi nu-i cruță

Оттого что в кузнице
Din cauză că la fierărie

Не было гвоздя!
Un cui nu erau.


Close Menu