Care e povestea царей?

Primul царь a fost desigur Cezar, de la el și prin el a pornit toată obsesia europeană pentru refacerea gloriei imperiale romane. În spațiul rusesc Ivan al III-lea, Иван III Васильевич, a fost primul care a folosit acest titlu informal. Cuvântul în sine e slavon, nu rusesc si a fost folosit pentru prima dată în Imperiul Bulgar.


De pe siteul dic.academic.ru aflăm că:

Царь — основной титул монархов Русского царства с 1547 по 1721 год. Первым царём был Иван IV Грозный, а последним Пётр I Великий.

Țar este principalul titlu al monarhilor regatului Rus între 1547 și 1721. Primul Țar a fost Ivan IV cel Groaznic iar ultimul Petru I cel Mare.


Singular Plural
Nominativ ца́рь цари
Genitiv царя цареи
Dativ царю царям
Acuzativ царя цареи
Instrumental царём царями
Prepozițional царе царях

Иван III (1440 – 1505) s-a căsătorit cu Sofia Palaiologina (prințesă Bizantină, bunica lui Иван IV) iar asta urma să ducă la ideea că Rusia este a 3-a Romă după căderea Constantinopolului și înghițirea Imperiului Bizantin de către Otomani. Ivan al 3-lea a eliminat controlul mongol asupra slavilor, a unit toate ducatele și principatele slave din regiune în jurul Moscovei și a pus bazele unei dinastii cu izvoare bizantine.

Иван IV (1547 – 1584) a fost primul Țar, și-a lăsat puternic amprenta în epoca sa prin unele acțiuni încărcate de cruzime și prin credința sa puternică însă deseori lipsită de înțelepciune. Printre inovațiile aduse în sfera conducerii statale s-a numărat опри́чнина (Opricinina), o formă de poliție secretă pe care o folosea să-i țină sub control pe boieri.

Ultimul țar a fost unul dintre cei mai mari reformatori ai Rusiei, Petru I cel Mare. Acesta a pornit un lanț de modernizări in aparatul de stat și în societate care au dus la transformarea Rusiei dintr-un stat slav izolat și îndepărtat de Europa, într-o mare putere europeană, sau cel puțin o putere în devenire. El a fost ultimul țar fiindcă a creat titlul de Император Всероссийский, Împărat al Întregii Rușii. A ne referi la el și mai cu seamă la succesorii săi drept țări este astfel o eroare.