Câștiguri pentru toți

Bună seara prieteni, pentru materialul de chineză de astăzi vă prezint titlul unui eseu publicat pe China Daily. În acesta se vorbește de rolul pe care îl va juca China în ordinea post-pandemică. Lumea va avea un nou lider economic iar Acordul de Investiții cu Uniunea Europeană este unul din pașii spre o cooperare care va aduce câștiguri pentru toți.


合作共赢是人心所向

Hézuò gòng yíng shì rén xīn suǒ xiàng
Cooperare de câștig general (câștig pentru toți) este ceea ce oamenii vor.

是人心所向shì rénxīn suǒ xiàng – este tradus prin ”este ceea ce oamenii vor/își doresc”. Să ne uităm însă mai atenți.

este verb și înseamn ”a fi”, urmează caracter pentru ”om, persoană”. înseamnă ”inimă, minte, intenție”, 所向 (suǒ xiàng) formează împreună sensul ”locul spre care ceva e direcționat ; acolo unde cineva a mers, merge”. De altfel și 人心 sunt înțelese împreună ca însemnând ”opinia oamenilor”. 


Chinezii au o filosofie în ce privește relațiile internaționale, diferită de ceea din antichitate. În mod tradițional chinezii se considerau cel mai bun loc din lume, o aroganță care a tot schimbat mâna de-a lungul secolelor și care nu face nimic altceva decât să paralizeze dezvoltarea unei societăți.

Ce propune China acum (de mai mulți ani de fapt) este conceptul câștigului unanim unde nimeni nu are de pierdut. Această idee nu numai că diferă de propria lor abordare din trecut ci diferă substanțial și de abordarea Vestului. După cum știm, Vestul înțeles prin marile puteri coloniale și ulterior segmentul occidental al câștigătorilor celui de Al 2-lea Război Mondial este caracterizat prin furt, cruzime, superioritate. Ideea de a civiliza prin dizolvare nu prin ajutor.