Chestiunea monumentelor din Nagorno Karabah

  • Post author:
  • Post category:Cultură
  • Reading time:2 mins read

Российская Газета a publicat recent un interviu cu directorul general al muzeului Hermitage (Госуда́рственный Эрмита́ж), Михаил Пиотровский (Mihail Piotrovski), ce pornește de la Дербентский призыв, Apelul din Derbent publicat de domnia sa în noiembrie anul acesta.

Acum că s-a găsit o soluție stabilă pentru pace în zona Nagorno Karabah (Нагорный Карабах) sub monitorizare rusească directă, apare și problema păstrării monumentelor istorice. Conflictul recent a deteriorat o serie de clădiri însă există pericolul ca anumite resentimente între cele două popoare (armeni și azeri) să ducă la acțiuni de distrugere. În acest sens Piotrovski dorește să însărcineze trupele rusești trimise în zonă și cu misiunea de a documenta și de a asigura cel puțin în prima fază securitatea mai multor obiective culturale. Desigur, el nu are nicio autoritate în această privință.

Un alt aspect prezentat de domnul Piotrovski este că trebuie o mediatizare extinsă a acestei probleme iar politicul trebuie îndemnat să se implice fiindcă rolul lui este esențial în asigurarea unei stabilități pe termen lung.


Надо находить “болевые точки” угроз памятникам и очень много говорить и писать об этом. Нужно поставить культурный заслон перед этническими и расовыми боями – Михаил Пиотровский

Trebuie să găsim ”punctele sensibile” ale lucrurilor care amenință monumentele, să vorbim mult despre ele și să scriem despre ele. Trebuie să punem o barieră culturală la conflictele etnice și rasiale. – Mihail Piotrovski