Este foarte important ca atunci când te apuci de ceva să ai toate uneltele necesare. Dacă te apuci să înveți rusa pe cont propriu vei avea nevoie de resursele din acest articol.
Toate uneltele prezentate aici au la bază limba engleză. Alternative în limba română sunt, mai ales cărți și siteuri însă fiindcă nu le-am folosit nici nu le-am putut evalua. Dacă doriți resurse în limba română pentru învățarea limbii ruse puteți să îmi cereți și voi realiza un material în viitor. Articolul este împărțit în:
- Clipuri video
- Cărți
- Site-uri
- Aplicații
1. Clipuri video
Reținem, desigur, mult mai ușor atunci când sunt folosite mai multe simțuri simultan, în acest caz e vorba despre vedere și auz. Construirea unei ”legături” cu cel care predă cunoașterea, chiar dacă o legătură nereală, stimulează procesul de memorare. Recomand următoarele resurse video fiindcă vor face diferența, de fapt recomand să începi cu ele sau cel puțin să lucrezi în paralele cu o carte de gramatică și un dicționar.
Real Russian Club – serie de clipuri realizate de către Daria, profesor autorizat de rusă din Moscova. Oferă foarte multe informații într-o manieră inventivă, haioasă și captivantă. Vrei să afli mai mult?
Russian World – o listă de 170 de lecții video realizate la începutul anilor 90 și postate pe internet de Dallas ISD. Este cea mai bună serie gratuită de învățare a limbii ruse, cu asta am început eu de fapt. Deși înregistrările sunt vechi, înformația este actuală.
Russian with Max – o resursă extraordinară pentru cei aflați la un nivel intermediar. Structura nu este orientată spre lecții și gramatică în sensul clasic ci oferă o experiență poate mai profundă, te face să te simți prezent și implicat prim modul în care sunt realizate clipurile. Deși vorbește numai în rusă, majoritatea clipurilor au subtitrare în engleză, în plus poți vedea și cum sunt scrise cuvintele rostite.
Be fluent in Russian – Fedor face o treabă foarte bună în prezentarea limbii ruse și a gramaticii. Explică în engleză și se pune cu ușurință în pielea unui învățăcel. Clipurile sale sunt pline de viață, eductive și amuzante.
2. Cărți
Gramatica este necesară fiindcă oricât de greu este să înveți toate regulile și excepțiile, pe termen lung vei descoperi că este mult mai ușor să înveți ceva atunci când ai o fundație solidă pe care să îți clădești vocabularul. Cel mai des folosesc 2 cărți de gramatică în limba engleză:

I. M. Pulkina – A short Russian reference grammar – Foreign Language Publishing House, 1960.
Conține foarte multe exemple iar explicațiile în engleză sunt minime. Modul cum este gândită cartea o face, din perspectiva mea, foarte eficientă. Pentru parcurgerea ei este însă neapărat nevoie de un dicționar iar asta înseamnă că vei învăța și gramatică și vocabular direct din exemple.
Terence Wade – The Oxford Russian grammar and verbs – Oxford University Press, 2002.
Cartea aceasta este o mare colecție de teorie, abundă de note explicative iar toate exemplele sunt traduse. Este atât de detaliată încât poți învăța toate regulile, excepțiile, regulile excepțiilor și excepțiile excepțiilor. Recomand să fie parcursă cu răbdare.
3. Site-uri
De multe ori site-urile prezintă informații concise, ușor accesibile și mai simplu prezentate. Majoritatea site-urilor nu își propun să înlocuiască manualele de gramatică și aleg să ofere acele informații cu adevărat necesare. În anumite cazuri există și funcții interactive ca de exemplu posibilitatea de a asculta pronunția cuvintelor. La rubrica aceasta prezint toate site-urile pe care le consider utile în învățarea limbii ruse.
Russian Lessons este un site foarte bine structurat, concis, clar. Declinările și conjugările sunt simplu explicate, prezentate doar excepțiile importante. A fost și primul site pe care l-am folosit în propriul proces de învățare a limbii ruse și m-a ajutat să scap de impresia inițială că mă voi confrunta cu o limbă foarte grea.
Learn Russian RT – câte o lecție pe zi face diferența mai ales că site-ul te ajută să-ți vezi progresul de la o lecție la altă și pune la dispoziție o metodă de testare. Ca design este curat, aerisit și foarte ușor de utilizat.
Dacă faci pasul să folosești limba, încurajez asta încă de la început, vei avea nevoie de următoarele 4 site-uri:
OpenRussian – este un dicționar ce prezintă tabele cu declinări și exemple pentru cuvintele căutate.
Cooljugator RU – este un instrument pentru conjugarea verbelor, foarte util ! Cantitatea de exemple oferită pentru majoritatea verbelor este impresionantă.
Wiktionary – Acest instrument universal nu are cum să lipsească din lista de ”bookmarks” a nimănui. Recomand folosirea versiunii în engleză fiindcă este mult mai detaliată în căutarea cuvintelor.
Yandex Translate – pentru traduceri din rusă în alte limbi și invers nu există alternativă la acest site/aplicație. Pentru traduceri se folosește inteligența artificială, sunt foarte multe exemple de utilizare a cuvintelor căutate luate din surse diverse, internet, cărți, tv, muzica, etc. Există și aplicație.
4. Aplicații
De ce să nu folosești funcțiile smart ale telefonului tău pentru a învăța abilități noi? Aplicațiile pentru învățarea limbii ruse sunt extraordinare fiindcă prezintă mobilitatea, accesibilitate, interactivitate și în anumite cazuri senzația de comunitate sau chiar competitivitate.
Noun Cases – te ajută în declinarea substantivelor. Aplicația este foarte simplă, fără reclame sau abonamente sau alte astfel de lucruri. Făcută de Yakov Pchelintsev.
Russian Verbs Conjugation – tot Yakov Pchelintsev a făcut și această aplicație care se ocupă desigur cu conjugarea verbelor.
Smart Book – interesant la această aplicație este că poți învăța rusa prin literatură. Să explic. Am ales cartea 1984 și textul este în rusă. Mă apuc și citesc. După ce termin un paragraf, dacă voi constata că nu am înțeles nimic voi alege să văd traducerea (în engleză în acest caz). Mai mult, pot să îmi salvez cuvinte în dicționar și pot să le aud pronunția! E o aplicație foarte utilă.
Duolingo – s-a vorbit mult despre această aplicație iar eu sunt printre cei care o recomandă. Este foarte bună mai ales în drum spre muncă de exemplu însă nu trebuie să te bazezi doar pe ea.
Mai sunt multe aplicații, dicționare și unelte. În ce privește aplicațiile consider că acestea 4 sunt cele strict necesare. Putem desigur să mai adugăm și uneltele de traducere ca Yandex Translate sau Google Translate.