Cum privesc iranienii situația din Afganistan

Cum privesc iranienii situația din Afganistan

Conform informațiilor din presă talibanii controlează aproape în totalitate Afganistanul, cu excepția văii Panjshir. پنجشیر înseamnă ”cinci lei” în persană (dialectul Dari vorbit în Afganistan) și reprezintă acum sediul unei presupuse rezistențe anti-talibane venită în special din rândul etnicilor tadjici.

Relațiile dintre iranieni și talibani nu au fost, istoric vorbind, prea bune. În rândul populației este încă vie tragedia consulatului din Mazar-e-Sharif unde au murit 11 de oameni, diplomați și jurnaliști iranieni. În prezent numărul de afgani în Iran este între 2 și 3 milioane. Cifra nu este precisă fiindcă marea majoritate sunt ilegal în țară. Aceștia au început să treacă granița de vest începând cu intervenția sovietică în Afganistan.

La nivelul oamenilor obișnuiți, iranienii se pare că sunt în linii mari favorabili rezistenței din valea celor cinci lei însă guvernul și elitele politice sunt de altă părere. Spre deosebire de războiul civil dintre 1989 și 1992, acum lucrurile sunt foarte diferite. Nu putem înțelege evoluția lucrurilor din Afganistan dacă nu ținem cont de evoluția procesului eurasiatic. În acest moment toate țările vecine au mai mult de câștigat dacă sunt de acord să susțină o singură parte sau să se abțină și să aștepte un deznodământ.

Close Menu