You are currently viewing Davos 2021 – Discursul lui Vladimir Putin

Davos 2021 – Discursul lui Vladimir Putin

Vladimir Putin a ținut un discurs cuprinzător în timpul evenimentului virtual Davos 2021 (the Davos Agenda 2021) organizat de World Economic Forum. În acest material am încercat să prezint ideile principale ale mesajului transmis de președintele Federației celorlalți lideri și lumii întregi.

Pandemia – începutul

The coronavirus pandemic, (…) which became a serious challenge for humankind, only spurred and accelerated the structural changes, the conditions for which had been created long ago.

Epidemia începută în 2020 a pus în mișcare un mecanism în toată lumea, putem vorbi într-un fel despre o trezire la realitate pentru comunitatea internațională. Toate țările au fost nevoite să reacționeze la apariția și răspândirea virusului. Vladimir Putin vorbeșe despre ”schimbări structurale” care deja să desfășurau înaintea epidemiei și care acum pur și simplu au fost accelerate. Cuvântarea lui gravitează în jurul acestor ”schimbări structurale”.

SUA vs Rusia


According to the World Bank, 3.6 million people subsisted on incomes of under $5.50 per day in the United States in 2000, but in 2016 this number grew to 5.6 million people

Cifrele de mai sus arată o tendință de deteriorare a economiei americane și mai exact o înrăutățire a condițiilor financiare ale uneo importante pături dintre cetățeni. În cazul Rusiei s-a observat o îmbunătățire a acestei situații de la 64 de milioane de oameni trăind cu mai puțin de 5.5 dolari pe zi în anul 1999 la aproximativ 5 milioane în prezent.


Oamenii simpli și corporațiile

Meanwhile, globalisation led to a significant increase in the revenue of large multinational, primarily US and European, companies

În timp ce clasa de mijloc și cei săraci din țările dezvoltate încep să întâmpine dificultăți în asigurarea seriviciilor sanitare și a educației, companiile cunosc o perioadă înfloritoare. Aș adăuga aici că paradoxul creșterilor de la bursă în contextul în care milioane de oameni rămân șomeri și ramuri întregi ale economiei sunt afectate în perioada mandemiei reflectă exact această discrepanță enormă.

But then again, in terms of corporate profits, who got hold of the revenue? The answer is clear: one percent of the population


Provocări socio-economice

Starting from 1980, global per capita GDP has doubled in terms of real purchasing power parity. This is definitely a positive indicator.

Preponderent distopic (în cuvintele sale) discursul lui Putin conține și această observație importantă. Anii 80 au fost și ei ani (la fel ca cei pe care îi trăim în prezent) care au anunțat și au adus transformări. Administrația lui Gorbaciov în URSS și deschiderea față de lume a Chinei au generat transformări la scară mondială, căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, valul de progresism în Occident și globalizarea inițiată de Vest și perfecționată de China.

If some 20 or 30 years ago, we would have solved the problem through stimulating macroeconomic policies (incidentally, this is still being done), today such mechanisms have reached their limits and are no longer effective.

În linii mari principala metodă de ”redresare” economică se realiza prin datorii, pomparea de bani în piață prin încurajarea băncilor să ofere credite. Se vede clar că acest sistem nu funcționează, doar hrănește și mai mult următoarea criză.

Hopes that it will be possible to reboot the old growth model are connected with rapid technological development

Dezvoltarea tehnologică este marea speranță, cumva automatizările și inteligența artificială vor ajuta în creșterea profiturilor însă ce se întâmplă cu cei care își pierd locurile de muncă? Nu este îmtâmplător însă 2020 a adus o creștere substanțială a discuțiilor despre un ”venit minim garantat” iar câteva state dezvoltate au și acordat ajutoare financiare, mai mult sau mai puțin substanțiale. Inclusiv în România guvernul a sprijinit companiile pentru acordarea șomajului însă nu toți oamenii și-au putut păstra locurile de muncă ulterior. Intrebarea este ce vom face de acum?


Cele 4 priorități

First, everyone must have comfortable living conditions, including housing and affordable transport, energy and public utility infrastructure. Plus environmental welfare, something that must not be overlooked.

Potrivit lui Putin este nevoie ca liderii lumii să se orienteze pe îmbunătățirea vieții oamenilor, condiții de trai, transport, enegrie, infrastructură. Lucruri extraordinare și necesare fără îndoială însă nimic nu este atât de simplu pe cât pare. Da, este nevoie de toate aceste îmbunătățiri fiindcă acestea influențează în mod favorabil stabilitatea socială. Principalul obstacol al acestui plan este însă corupția. De observat că Putin a pus același accent pe factorul ecologist cum a făcut Xi Jinping.

Second, everyone must be sure that they will have a job that can ensure sustainable growth of income and, hence, decent standards of living

Al doilea punct este legat de avansurile tehnologice, mai exact de automatizări și inteligența artificială. Putin face referire la locuri de muncă ”ce asigură o creștere sustenabilă a veniturilor” ceea ce înseamnă că este vorba de locuri de muncă de calitate. Așa că e nevoie să găsim soluții nu numai pentru a păstra locuri de muncă în condițiile în care tehnologia va prelua din ce în ce mai mult din activitățile noastre ci și pentru a aduce o satisfacție financiară a muncii și o perspectivă de creștere.

Third, people must be confident that they will receive high-quality and effective medical care whenever necessary.

Fourth, regardless of the family income, children must be able to receive a decent education and realise their potential

Aceste priorități prezentate de Putin sunt necesare pentru a preîntâmpina eventuale neliniști sociale. În cel mai rău caz copiii afectați de pandemie, care nu au putut să urmeze adecvat lecțiile și care au pierdut astfel un an (poate mai mulți în funcție de cum evoluează pandemia) nu își vor găsi locuri de muncă sau locuri de muncă decente (din cauza automatizărilor sau a efectelor pandemiei) și devine susceptibil viziunilor politice extreme. Toate acestea la o scară de un deceniu, poate două.

Naturally, in addition to this, it is important to use new, additional formats of cooperation. I am referring to such phenomenon as multiversity


Rețelele de socializare

I would like to emphasise one more important point. Modern technological giants, especially digital companies, have started playing an increasing role in the life of society. Much is being said about this now, especially regarding the events that took place during the election campaign in the US. They are not just some economic giants. In some areas, they are de facto competing with states. Their audiences consist of billions of users that pass a considerable part of their lives in these eco systems.

Rețelele de socializare cu sute de milioane de utilizatori ca Twitter, Facebook și TikTok au fost deja folosite la multe proteste, au contribuit la distrugerea de regimuri (Egipt, Tunisia) și au influențat alegeri (SUA, România). Dacă ne gândim că retețețe de socializare sunt ceea ce se spune că sunt, adică retețe unde oamenii socializează, nu văd nicio problema însă când o astfel de rețea ajunge să fie mai numeroasă ca multe state din lume și începe să-și manifeste preferințe politice e posibil să apară probleme. De fapt ceea ce-l interesează pe Putin este riscul ca un stat să piardă control asupra populației, când autoritatea politică/administrativă nu mai este ascultată în favoarea unei autorități virtuale fie colectivă fie nu.


Unipolar – multipolar – multilateral

Obviously, the era linked with attempts to build a centralised and unipolar world order has ended. To be honest, this era did not even begin. A mere attempt was made in this direction, but this, too, is now history

Până la al 2-lea Război Mondial au existat mereu mai mulți poli de putere, după război au existat două tabere și o majoritate nealiniată, acesta a fost Războiul Rece. După încheierea acestui episod a venit o etapă de potențilă colaborare între state care nu mai erau inamice. În această perioadă hegemonul a încercat să-și impună voința în vidul lăsat de căderea retețelei statelor comuniste. Strategia a funcționat doar parțial pentru o perioadă scurtă de timp. Acum am ajuns la un moment în care nu ne mai putem întoarce.