Discuții între irakieni și pakistanezi și negocieri între iranieni și saudiți

Discuții între irakieni și pakistanezi și negocieri între iranieni și saudiți

Ministrul irakian al afacerilor externe, dr. Fuad Hussein, a mers în Pakistan pentru o întâlnire de două zile cu omologul său, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi, din data de 11 august. Se pare că cele două țări sunt interesate să dezvolte o relație puternică și diversificată.

Cei doi au semnat un memorandum de înțelegere privind „consultările politice bilaterale”, ceea ce înseamnă că Pakistanul și Irakul se vor consulta reciproc cu privire la problemele bilaterale, precum și la problemele regionale și internaționale de interes reciproc. În plus față de această întâlnire, dr. Hussein intenționează să se întâlnească și cu alți miniștri pakistanezi, indicând că Baghdadul este într-adevăr interesat să dezvolte legăturile cu Islamabad.

Deși relația lor în curs de dezvoltare merită toată atenția, o altă informație importantă a fost transmisă cu ocazia declarației lor comune de presă. Fuad Hussein a declarat că țara sa continuă eforturile de a rezolva tensiunile dintre unele țări din regiune și că „oficialii iranieni și saudiști negociază unele dintre problemele lor la Bagdad”.

Diplomatul irakian a mers ieri (10 august) în Iran unde i-a înaintat invitația din partea lui Mustafa Al-Kadhimi (prim-ministrul irakian) președintelui Raeisi de a participa la o „conferință a țărilor vecine” care va avea loc la Bagdad. Acolo s-a întâlnit și cu ministrul iranian de externe Javad Zarif și cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani.

Se pare că principala problema de dezbatere tehnică între iranieni și saudiți este de această dată situația din Yemen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Irakului, „Bagdad încearcă să pună capăt întreruperii legăturilor dintre Teheran și Riyadh”. Arabia Saudită și Iranul poartă de ceva timp discuții în Irak cu scopul de a-și normaliza relațiile.

Aceste discuții ar putea chiar să dateze înainte de asasinarea lui Soleimani, efectuată din ordinul lui Donald Trump. Presa iraniană spunea în acel moment că misiunea lui Soleimani era să se întâlnească cu oficiali saudiți. Cred că vom vedea rezultatele acestor discuții în timpul conferinței țărilor vecine pe care Irakul intenționează să o organizeze cu ajutorul Franței.

Close Menu