Disputa teritorială între Iran și EAU reluată de arabi la ONU

Disputa teritorială între Iran și EAU reluată de arabi la ONU

În cuvântarea sa din cadrul celei de a 76-a Dezbatere Generală a ONU, reprezentantul Emiratelor Arabe Unite ministrul de stat Khalifa Shaheen Al Marar, a lansat un atac spre Iran menționând situația insulelor Marele Tunb (تنب بزرگ), Micul Tunb (تنب کوچک‎) și Abu Musa (ابوموسی‎). Aceste 3 insule, dintre care doar Abu Musa are o populație permanentă, se află în centrul Golfului Persic plasate de-a lungul rutelor navale.

Din punct de vedere istoric cele 3 teritorii au aparținut imperiilor persane antice, sasanizii și parții însă au fost pierdute Portughezilor prin secolul 16 când a fost cucerit Regatul Hormuz. Acesta a deținut în mod deosebit Abu Musa, celelalte două insule fiind prea puțin importante.

Acuzațiile EAU nu s-au limitat însă la această problemă teritorială ci au continuat și pe alte planuri ca imixtiunea iraniană în treburile arabe și problema negocierilor nucleare și cele privitoare la rachetele balistice. Problema rachetelor balistice nu a fost subiect de interes pentru ”acordul nuclear” însă regimul Trump a încercat să oblige Iranul să renunțe la această tehnologie, lucru pe care Teheran îl refuză cu hotărâre. Retorica aceasta toxică a fost însă preluată și de anumite state din regiune.

Răspusul iranian a venit cu rapiditate în privința disputei teritoriale. Payman Ghadirkhomi, diplomat iranian și secretar al Iranului la ONU, a declarat azi, 28 septembrie, următoarele:

Doresc să răspund acuzațiilor lipsite de fundament ale reprezentantului EAU îndreptate spre integritatea teritorială a statului meu și care se referă la insulele iraniene Abu Musa, Marele Tunb și Micul Tunb.

Republica Islamică a Iranului reiterează poziția de a nu recunoaște existența unei asemenea dispute între Iran și EAU.

Cele trei insula fac parte inseparabil din teritoriul iranian și orice opinie contrară este categoric respunsă.

Nu am să intru în detalii acum însă în 1971 Iran și Emiratul Sharjah, parte din EAU, au semnat un memorandum prin care persanii aveau dreptul la prezență militară pe insulă iar arabii aveau dreptul să ridice un post de poliție. Postul respectiv am înțeles că există și în prezent iar prezența militară iraniană constă într-o pistă pentru avioane și posibil un sistem de rachete anti-navă.

Close Menu