5 pași pentru a îmbunătăți imaginea unei țări

  • Post author:
  • Post category:Eseu
  • Reading time:9 mins read

Percepția unei țări/culturi în rândul poporului alteia prezintă multe variabile și implică transformări treptate și de lungă durată. De exemplu există anumite asemănări între români și italieni care nu există între români și japonezi. În plus există straturi care prezintă asemănări naturale cu diferite culturi din orientul mijlociu sau cu cultura rusească. Oricât de mari sunt diferențele vor exista însă mereu oameni curioși și atrași, trebuie doar stimulați.

Voi lua ca exemplu Republica Moldova în intenția ei de a-și spori imaginea în rândul vietnamezilor. În realitate nu există un asemenea interes deși se putea dezvolta pe seama cooperării CSI – Vietnam.

Prin comerț

1 Primul pas pentru îmbunătățirea percepției țării este identificarea resurselor, prin asta mă refer la entitățile comerciale care pot să fie cooptate.

Vorbind despre Republica Moldova putem să ne imaginăm că ar exista câteva restaurante cu specific moldovenesc în Vietnam, poate niște sticle de vin prin magazine. Fiind o economie mică și posibilitățile sunt mai mici însă alte țări mai puternice ar putea avea la dispoziție multe mai multe activități economice (ex. echipamente electronice, benzinării, magazine, etc.).

Prin Cultură

1 Primul pas pentru îmbunătățirea percepției țării este identificarea resurselor, prin asta mă refer la entitățile culturale care pot să fie cooptate.

Cel mai ușor început este cu ajutorul unui centru cultural. Acolo putem oferi diferite cursuri însă dacă țara nu are o importanță internațională și economică suficientă (cum este cazul Rep. Moldova) ar genera un interes scăzut.

Putem alege să identificăm în rândul cetățenilor moldoveni oameni care știu vietnameză sau poate cetățeni deja în Vietnam. Aceștia pot să fie sprijiniți, în măsura în care își doresc, să înceapă să scrie despre cultura și istoria moldovenească. Preferabil să fie un număr mai mare pentru a exista concurență între ei.

2 După identificare și cooptare se poate trece la campanii de promovare coordonate. Putem avea o săptămână a vinului moldovenesc în toate magazinele unde acesta este distribuit și putem avea diferite reduceri la restaurante. Se poate încerca promovarea vinurilor moldovenești și spre restaurante fără specific moldovenesc.

În restaurantele cu specific ar putea să apară în timp și cărți cu rețete moldovenești, traduse în vietnameză, iar toate ingredientele necesare să se găsească la un număr de magazine partenere.

Evenimentele istorice importante și sărbătorile naționale ar trebui să cunoască o atenție sporită din partea entităților comerciale implicate. De exemplu de ziua națională se poate organiza un târg public unde oamenii pot degusta gratuit vinul și pot încerca anumite sortimente de mâncare. Ar putea cumpăra, pe lângă cartea de bucate, și cărți despre vinurile moldovenești, soiurile de struguri dar și alte cărți care să trateze alte subiecte.

2 Putem stabili, cu ajutorul centrului cultural, colaborări cu ziare, siteuri, posturi radio/TV în care să prezentăm costume populare, muzică moldovenească, știri de un fel sau altul. Persoanele pe care le-am sprijinit în prima fază pot începe să joace un rol mai important.

Centrul ar putea să genereze producții proprii ca de exemplu reviste. Revistele acestea ar putea să fie tipărite și distribuite gratuit în zonele aglomerate. Deși trăim în epoca internetului experiența tactilă este mult mai eficientă.

Mai mult, se pot organiza diferite evenimente culturale. Festivaluri de film, de muzică, traduceri de cărți de literatură, festivaluri de mâncare, etc.

3 Până acum probabil deja s-a creat o comunitate de oameni interesați de Moldova, băutori de vin și mâncători de sarmale în foi de viță, probabil. Această comunitate trebuie încurajată fiindcă va reprezenta nucleul, pot începe adevăratele campanii.

Concursuri prin care câștigătorii pot primi excursii gratuite în Moldova sau pot primi alte bunuri moldovenești, covoare de exemplu. Se poate merge mai departe prin excursii la crame și cursuri pentru somelieri care ulterior să poată lucra la noi restaurante din Vietnam.

Aceasta este etapa în care nișa este deja stabilită și începe să se implice. Deja ar trebui să ne gândim la extinderea activităților economice.

3 Ar trebui să fie deja un număr de oameni interesați de cultura moldovenească. Studenți ai limbii, pasionați de poezie, etc. Cu cât centrul are mai multe departamente (lecții de chitara/pian de exemplu) cu atât comunitatea are mai multe șanse să se extindă.

Se pot organiza concursuri pentru călătorii gratuite în Rep. Moldova sau pentru diferite bunuri tradiționale moldovenești.

4 Pornind de la restaurante vom deschide magazine unde se vor regăsi și alte produse, în principal alimentare însă adăugăm și țesături și alte lucruri produse de Republica Moldova. Le putem promova cu ajutorul vinurilor deja recunoscute, pot să fie concursuri prin care oamenii primesc covoare moldovenești lucrate manual de exemplu.

Trebuie venit și cu produse de statut. Pentru anumite țări e mai ușor, pentru altele e mai greu însă produsele de statut într-o anumită măsură se pot construi relativ ușor. În cazul Rep. Moldova putem identifica vinuri de lux sau covoare excepțional lucrate. Covoarele le putem plasa într-un magazin de mobilă (alături de vinuri pentru atmosferă) din centrul Hanoi-ului.

4 Pornind de la centrul cultural și cu ajutorul persoanelor de influență și ale produselor culturale se poate merge mai departe cu concerte ale artiștilor moldoveni sau expoziții ale pictorilor moldoveni. Ar putea să fie luate în calcul și trucuri ca un mare scriitor moldovean care și-a conceput cea mai recentă carte prin zonele pitorești ale Vietnamului sau un cântăreț care și-a găsit muza în timp ce cutreiera zonele montane.

Comunicarea trebuie să fie în ambele direcții. Trebuie să se vadă că Moldova este și ea interesată de aspecte culturale/naturale din Vietnam.

În acest moment trebuie ținut cont de diferențele consumului cultural. Avem muzica tradițională moldovenească însă ar trebui să fie și muzica modernă comercială și cea clasică. Asta ar însemna că ar trebui să fie strategii pentru fiecare categorie culturală. Cei care ascultă rock moldovenesc și cei care ascultă muzică tradițională moldovenească uneori pot să fie total diferiți.

5 Ultimul pas este extindere locală și integrarea. Deja ar trebui ca restaurantele moldovenești să fie cunoscute, la fel și vinurile, covoarele, mobila și magazinele. Ar trebui să fie și oameni destul de interesați de cultura Moldovei pentru a cumpăra cărți despre asta și chiar să studieze limba.

Ramificarea se poate face acum fie cultural, de exemplu donând covoare vechi muzeelor din Vietnam, fie economic. Ramificarea economică ar însemna chiar investiții moldovenești în industria de producție din Vietnam. Pot veni cu experiența legată de vinuri sau de mobilă. Structura în respectivele companii ar urma astfel să fie centrată pe cultura moldovenească. De exemplu angajații făbricii de mobilă pot avea cursuri gratuit ale limbii.

5 Pentru ultimul pas ar trebui să avem deja evenimente culturale relativ dese și integrate în sistemul economic. Interesul pentru cultura moldovenească ar face profitabile anumite inițiative produse culturale, ca de exemplu albume de muzică sau picturi.

Există desigur și probleme care țin de metode ale războiului hibrid însă nu fac obiectul prezentului material.