Și de aici încotro

  • Post author:
  • Post category:Eseu
  • Reading time:3 mins read

In 2014 o lovitură de stat finanțată și organizată de elemente din cadrul puterii de la Washington l-a înlăturat de la putere pe Ianukovici și a dus la o reconfigurare drastică a locului pe care Ucraina îl ocupă în lume. Putem considera că lupta pentru Ucraina incepe de aici însă asta e o înțelegere superficială. Lupta pentru Ucraina a pornit încă de pe vremea URSS-ului și în esență conflictul de azi ține de nevoia Vestului de a dărâma Rusia. Vestul (adică NATO și regimurile conexe) reprezintă astfel un pericol existențial nu numai pentru Rusia ci, mai ales, pentru ruși, pe care nu dorește să îi vadă redevenind o putere.

Îmi vine greu să cred că persoanele însărcinate cu securitatea Federației Ruse nu erau conștiente de această amenințare, mai ales după valurile de anexări în NATO ale vecinilor ei din estul Europei. Dorința anexării Finlandei și Suediei pe fondul conflictului din Ucraina e doar mărturie a faptului că valurile anterioare au avut cu adevărat ca țintă finală Rusia. Chiar și în momentele în care exista un dialog între ruși și Occident puteam vorbi tot de un conflict fiindcă federația era subordonată în fața conducerii hegemonice americane. Din acest motiv și dezastrul iugoslav.

Pentru multi ani am operat cu percepția că Rusia e un stat falimentar și pe cale de disoluție. Multi din Occident încă se laudă cu asemenea idei și într-un fel nici nu ii condamn. Într-o lume caracterizata prin forța imperială și hegemonică a SUA este nevoie de un stat comparabil in isprăvi pentru a atrage admirația lor. Nu este nicio mirare că cei mai anti-romani dintre romăni și cei mai pro-americani. Un stat puternic, independent și suveran, nu poate să funcționeze într-un sistem dezvoltat în jurul metropolei idealizate și al visului american deschis pentru toți însă accesibil pentru câțiva.

Ucraina nu e finalul, indiferent de deznodământ. Vestul a anunțat că nu renunță la sancțiuni iar asta îndeamnă Rusia sa ajungă până la Lvov până la granițele cu Polonia, Ungaria și România. Dacă nu vor face asta atunci există un risc de permanentizare a instabilității din Ucraina. (Material privind instabilitatea la granița de vest). Există multe speculații legate de planurile rușilor însă obiectivele oficiale și declarațiile oficialilor vorbesc despre demilitarizare, denazificare și eliminarea importanței geopolitice a Ucrainei.

Dacă Rusia ajunge să treacă prin mari tulburări sociale, lucru puțin probabil văzând că s-au pregătit din timp, și apar mișcări separatiste, atunci mă aștept și la apariția unor lideri mult mai radicali față de Vest, sprijiniți de actualul sistem rusesc, de sfera militară și cu susținere masivă din partea aliaților. Războiul total astfel dezlănțuit ar duce cu adevărat la o resetare a civilizației umane, nu doar o transformare a sistemelor de putere globale.