Bogata cooperare comercială dintre chinezi și europeni a fost pentru mult timp centrată pe transportul naval însă, prefigurând dezvoltarea din prezent, Beijing a căutat de timpuriu alternative.
Pe teritoriul eurasiatic, Europa și China sunt limitele vestice și estice. Transportul maritim ocolește întreg continentul însă dezvoltarea unor rute terestre ar genera o mai bună sinergie pentru dezvoltarea statelor aflate în interior.
În 2011 o astfel de rută feroviară este deschisă. Aceasta a pornit din Chongqing (重庆市), un ”megaoraș” de 22 milioane aflat în sud-vestul Chinei, cu destinația Duisberg din Germania. Duisberg se află în landul Renania de Nord-Westfalia care se află în apropierea regiunii Ruhr, centrul industrial al Germaniei alături de care formează zona metropolitană Rin-Ruhr ce reprezintă 15% din economia germană. În acel an doar 17 trenuri au străbătut ruta.
Recent au fost marcate 40000 de călătorii cu 12406 înregistrate în 2020. Asta înseamnă o creștere de 50% față de anul precedent. Principalul motiv a fost transportul masiv de echipamente sanitare necesare în combaterea răspândirii pandemiei.
În prezent sunt mai multe rute disponibile pentru comerțul dintre cele două blocuri economice. O parte din ele străbat regiunea Xinjiang, care cunoaște o perioadă de mare prosperitate. Acestea traversează Kasahstanul, o țară care cunoaște importante investiții chinezești în domeniul infrastructurii.
Alte mărfuri trec prin regiunea din nord a Chinei prin Harbin spre granița ruso-chineză și trecând prin Nobosibirsk și Moscova și traversând Belarus ajung în Europa. Toate aceste rute feroviare au ajutat la dezvoltarea regiunii centrale a Chinei care începea să resimtă o stagnare comparativ cu virbantele orașe și porturi de pe coasta Mării Chinei de Est.