8 principii pentru dezvoltare – bin Rashid

Despre guvernare, perspectiva Dubaiului. Cele 8 principii lansate de Mohammed Sheikh bin Rashid.

În 2019 vice-președintele și primul ministru al Emiratelor Arabe Unite (și șeful Dubaiului) a publicat o listă de 8 principii simple pe care el le consideră necesare și de altfel a îndrumat toți liderii și responsabilii din Dubai (și din EAU în ansamblu) să le urmeze. Micul stat este ”pe val” dacă îmi permiteți să spun asta fiindcă situația în ansamblu, exceptând interferențele din Orientul Mijlociu în special în legătură cu Iran, le este favorabilă.

Doresc să precizez încă de la început că acestea nu sunt, sau cel puțin nu par să fie, universal valabile. Nu este vorba despre un îndreptar de guvernare bazat pe raționament filosofic ci sunt mai mult anumite recomandări practice pentru cazul particular al Emiratelor Arabe Unite. Putem cu toate acestea să căutam esența din spatele fiecărui principiu și să vedem dacă putem învăța și noi ceva.

1. Uniunea este fundația.

Emiratele Arabe Unite sunt desigur o federație formată din 7 emirate: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah și Umm Al Quwain. Toate acestea au renunțat la independență și o anumită doză de suveranitate pentru a participa pe scena globală ca un tot unitar. Uniunea este ”Fundația” fiindcă la bază este acest devotament pentru idealul uniunii, mai mult, interesele uniunii se află deasupra intereselor locale. Asta înseamnă în esență că fiecare emirat este dator să ia decizii benefice pentru întreg, nu hotărâri egoiste. La nivel extins principiul se aplică și la nivelul personal.

Ce putem întelege este că orice stat este construit pe baza unui consens în rândul populației. Indeferent de tipul de organizare al unui stat acesta este viu și puternic atunci când fiecare componentă din el lucrează în ritm cu celelalte spre o țintă comună. Poate că aici se diferă statele care reușesc și cele care eșuează fiindcă primele au capacitatea de a aduna individul în jurul unui ideal sau a unei ținte, de exemplu cazul construirii Uniunii Europene sau a BRI. Acestea sunt însă cazuri de implicare trans-națională și supra-națională față de care individul nu se simte în mod deosebit atras însă până și în aceste situații se poate vorbi despre unitate.

Această primă afirmație este apărarea EAU, a uniunii dintre emirate. Putem considera că o eventuală secesiune a uneia din părțile componente reprezintă un act egoist.

2. Nimeni nu este deasupra legii

Legile reprezintă regulile după care este orânduită viața. Este respinsă orice formă de discriminare iar membrii familiei regale sunt în mod deosebit (interesant că a fost precizat acest lucru) vizați: ”familia regală ar trebui să renunțe la orice formă de injustiție cât timp guvernează Emiratul”. Sună ca un fel de apropo, îmi imaginam că asemenea lucruri sunt de la sine înțelese, desigur, nu strică să le reamintim.

Orice societate este bazată pe reguli, este clar, în statele moderne sunt sisteme foarte complexe însă încă de la începuturi omul a simțit nevoia să stabilească bariere sau poate că cineva a simțit că oamenii au nevoie de aceste bariere. Justiția nu reprezintă însă respectarea oarbă a legilor. De multe ori viața aduce situații care pot chiar să ducă la imposibilitatea respectării anumitor reguli/legi.

3. Suntem o capitală a afacerilor

Dubai este cu siguranță o capitală a business-ului mondial. Dubai se consideră neutru politic, interesat să colaboreze cu orice stat vine spre el cu intenții bune. Nu dorește să se folosească de politic pentru a dobândi anumite avantaje.

Ce a spus bin Rashid aici este o declarație de independență fiindcă a dezvolta relații economice (care sunt în esență neutre dar duc spre prietenie) cu oricare stat de pe planetă aduce inevitabil fricțiuni cu alte state. Aceste fricțiuni se văd în poziționarea emiratelor în raport cu Arabia Saudită și cu Iran.

Ideea de bază este că dacă ne-am concentra cu toții pe dezvoltarea condițiilor de trai pentru cetățeni fără să ne folosim de politic pentru a dobândi avantaje de competitivitate atunci lucrurile ar curge altfel în lume.

4. Trei factori promovează dezvoltarea

Acestea sunt I) un guvern credibil, perseverent și eficient. II) un sector privat activ, drept și deschis. III) companii publice sau controlate de guvern care să concureze la nivel mondial și să aducă venituri la stat.

Guvernul este cel care dă tonul într-o țară fiindcă el dispune de pârghiile necesare să aducă schimbări, dacă respectivul guvern este bun atunci dezvoltarea este asigurată. Sectorul privat este necesar fiindcă acesta aduce vitalitate într-o economie iar dacă el este dezvoltat pe principii solide și echitabile atunci societatea are parte de multe beneficii. Companiile de stat sunt preponderent în sectoare cheie. Majoritatea statelor păstrează aceste sectoare sub control guvernamental, altele aleg să le privatizeze însă deciziile importante sunt în cele din urmă luate la nivel de stat fiindcă la nivel mondial este de regulă vorba de înțelegeri internaționale sau cel puțin de capacități industriale, tehnologice și de capital disponibile în majoritatea cazurilor numai din partea guvernelor.

5. Societatea noastră are o personalitate unică

Respect, coerență, toleranță, deschidere, acestea sunt caracteristicile societății emiratelor, cel puțin din perspectiva lui bin Rashid. Oricât de luminați sunt liderii unui stat acel stat este mereu atât de dezvoltat pe cât marea majoritate a membrilor din societate, ca să nu spun de segmentele cele mai de jos, ar însemna să fiu prea aspru. Dar da, este important ca poporul să cunoască virtuțile fiindcă numai așa se asigură dezvoltarea culturală și națională.

6. Credem în diversificare economică

EAU au în vedere crearea unui nou sector economic la fiecare 3 ani care să aducă și contribuții serioase la PIB. Impresionant prin faptul că e vorba de un stat mic și cu o populație nativă redusă. În prezent sunt în jur de 10 milioane de locuitori însă aproape 28% sunt indieni și doar 12% sunt emirați, asta înseamnă un total de puțin peste un milion. Diversificarea economică și această cursă pentru dezvoltare ajunge până la urmă să fie în favoarea noilor valuri de imigranți.

Principiul este însă unul foarte bun și sănătos. Cu cât un stat are segmentul economic mai diversificat cu atât este mai capabil să facă față la cerințele viitorului. Și România a trecut prin așa ceva în perioada comunistă când industria primea comenzi pentru noi și noi produse. Ceva similar se petrece și în EAU cu diferența că orientarea este pe zona de inovare, mult mai profitabilă dar și mai costisitoare de pus la punct.

7. Un tărâm pentru talent

Proeminența, sustenabilitatea și competitivitatea Emiratelor se bazează pe acei oameni talentați, fie că ei sunt creator, ingineri, administratori sau visători. Oamenii și mai ales mințile lor sunt cea mai de preț resursă a unui stat. Nu este om politic cel care consideră acceptabilă plecarea acestor minți în alte locuri ci acești oameni talentați trebui păstrați prin a li se oferi mediul favorabil să crească în propriul lor stat. EAU urmăresc desigur să creeze cel mai bun mediu pentru mințile creative din lume, impresionant însă orice stat ar putea să încerce să facă asta.

8. Ne gândim la generațiile viitoare

BIn Rashid propune ca pentru asigurarea bunăstării generațiilor viitoare, EAU să dețină bunuri (assets) cu o valoare mai mare cu cel puțin 20 de ori față de bugetul de stat.