A pornit Rusia cu stângul?

Am citit ce a spus Putin ieri despre situația din Ucraina și a venit cu explicații că dacă rușii nu interveneau se pregătea un măcel pentru cei din Donbass. Nu neg, nu știu, probabil.

Însă… ce mi se pare straniu este că toți oamenii inteligenți din sistemul rus nu s-au gândit că poate, după ce evacuarea civililor din Donbass deja era pornită, era o idee să lase această ofensivă ucraineană să înceapă.

Cu certitudine Kremlinul știe cu cine are de a face, cu ”imperiul minciunilor” și au mare dreptate numindu-l așa, mult mai contemporan ca ”marelel satan”, așa că trebuiau să se aștepte la ce se întâmplă.

Învățați din istorie, Pear Harbour și 9/11 au declanșat războaie, războaie care nu au fost declanșate înaintea provocărilor pentru a stopa provocările. Cum venea Roosevelt în fața armatei americane să spună că intră în război cu japonezii fiindcă știe că se plănuiește un atac? Evident că știa, documentul exista însă cum puteai să vinzi toată situația publicului și ”cărților de istorie”?

Trebuie să o spun, mi se pare că rușii au greșit. Scuza că așa au împiedicat moartea unor civili din Donbass nu se susține fiindcă acum e război și oricum există oameni nevinovați care mor. Un viceprimar de localitate din estul Ucrainei a fost asasinat de extremiști iar bombardamentele cu artilerie fac încă victime în Donețk. 

Tocmai în regiunea în care se dorea evitarea unui atac ucrainean linia frontului s-a modificat foarte puțin. Evident, există o strategie militară foarte clară și presupun și eficientă însă riscul pentru oamenii din cele două republici separatiste nu a încetat nici acum. 

Din punctul meu de vedere totul a început pe picior greșit și rușii trebuie să recunoască acest lucru pentru a găsi metode eficiente de a rezolva problemele apărute. În al doilea rând trebuie identificate cauzele care au dus la această greșeală.  

Terenul trebuia pregătit înaintea conflictului nu după. Acum degeaba presa rusă transmite mesaje și degeaba vorbește Putin fiindcă exteriorul chiar dacă și-ar dori să asculte nu cred că mai poate, mai ales oamenii din Vest. 

Întrebările la care să vă gândiți:

  1. De ce nu s-a pregătit terenul informațional prin dezvăluiri și evenimente publice care să demonstreze sau cel puțin să indice un pericol venind dinspre Ucraina? 
  2. De ce negura războiului a ajuns să fie purtată aproape în totalitate de Federația Rusă?
  3. A fost sau nu intenționat acest eșec mediatic din partea Rusiei, dacă da care sunt vinovații și care sunt urmările, dacă nu care sunt vinovații și care sunt urmările?