Abdollahian, vizită oficială în Liban și Siria

Ministrul de externe al Iranului, Amir Hossein Abdollahian, a efectuat sâmbătă 9 octombrie două vizite oficiale, în Liban și ulterior în Siria. În Beirut a fost primit pentru discuții de președintele Michel Aoun, purtătorul de cuvânt al parlamentului Nabih Berri, premierul Najib Mikati și ministrul de externe Abdollah Bu Habib. În Siria a discutat cu președintele Assad despre o serie extinsă de probleme care include relațiile bilaterale și refacerea țării după războiul civil dar și aspecte externe ca dezvoltările din Yemen și Afganistan.

Iran a reușit să dezvolte legături diplomatice strânse cu ambele state și relativ recent le-a sprijinit livrând produse petroliere cu ajutorul a patru nave. Președintele libanului și-a exprimat mulțumirea pentru ajutorul iranian și a declarat că atât guvernul cât și poporul simt că se pot baza oricând pe ajutorul Iranului.

Privitor la călătoria în Siria, Abdollahian a precizat că cele două state au ajuns acum la relații bilaterale strategice. În scurt timp se preconizează eliberarea completă a tuturor teritoriilor siriene și începerea procesului de revenire a refugiaților. Legătura puternică dezvoltată între Teheran și Damasc în toți acești ani dificili va cunoaște o nouă creștere fiindcă sectorul privat iranian e pregătit să investească în Siria.