Calea spre redresarea ”acordului nuclear” este încă sinuoasă iar dinamica acestei crize a generat reverberații în mai multe registre ale relațiilor internaționale. În presa iraniană se pune accent pe rolul jucat de Rusia în medierea discuțiilor și potențialul câștig diplomatic al Moscovei pornind de la acest rol.
După ieșirea Statelor Unite din acord, sub regimul Trump, Uniunea Europeană (Marea Britanie, Franța, Germania) și-au exprimat dorința de a păstra acordul și și-au asumat un rol de mediator în conflictul Teheran – Washington. Diplomația europeană s-a arătat neputincioasă în eliminarea sancțiunilor ilegale iar asta a dus la mari pierderi economice și pentru companiile europene.
Efectele economice ale sancțiunilor americane sunt resimțite în Iran chiar dacă nu la nivelul care ar genera o mișcare de revoltă în masă a populației, acesta fiind singurul scop al sancțiunilor. Ce nu se cunoaște acum este impactul asupra economiei europene. Iran are o populație de peste 80 de milioane, educată și tânără iar ca resurse are zăcăminte bogate și diverse. Asta i-a permis iranului o reorientare a economiei de la simpla extracție a petrolului la investiții. Dezvoltarea metalurgiei de exemplu a propagat industrializarea într-o arie întreagă de activități.
Se discută intens în acest moment despre o revenirea a Statelor Unite în acord printr-un sistem de tandem cu pași făcuți atât de Iran cât și de SUA. S-a ajuns aici fiindcă Teheran, confruntându-se cu efectele sancțiunilor, a încercat să facă presiune (renunțând treptate la anumite condiții) în raport cu celelalte state semnatare care la rândul lor să facă presiuni asupra Washingtonului.
Rusia și China, cele două state aliate ale Iranului, au oferit sprijin diplomatic în mod variat. De departe Moscova s-a arătat ca fiind principalul susținător al iranienilor în această privință, mărturie sunt declarațiile oficialilor ruși și numeroasele întâlniri la nivel înalt. Nu împărtășesc înșă opinia presei iraniene că rușii ar avea de câștigat printr-un rol de mediator fiindcă în privința relațiilor externe Moscova se confruntă cu propriile probleme în raport cu SUA cât și cu UE.