Adevărata miză a alegerilor din Belarus

Nu vă îngrijorați, în Belarus nu vor veni ”vestarzii” la conducere, cel mai probabil proiectul Uniunii Statale a Rusiei și Belarusului (1) va ajunge la împlinire până la finalul anului iar Rusia se va extinde, de facto, cu circa 10 milioane de locuitori.

Lukașenko s-a pus singur într-un colț de data asta. Desigur, opinia mea este că totul e oarecum aranjat să decurgă în această direcție iar protestele sunt în mare part, de fapt, dirijate de la est.

Privind istoria recentă vedem că Belarus a cunoscut o anumită dinamică de progres, mai ales dacă luăm în considerare faptul că țara nu are deschidere la mare și se confruntă cu dificultăți, din timp în timp, care vin dinspre vest. Problema este că o anumită uzură a liderilor apare în orice societate și e nevoie de oameni cu o carismă specială pentru a unge roțile unui astfel de sistem. Lukașenko nu are această carismă, deși și-ar dori. Pentru un șef de colhoz a ajuns totuși departe însă între timp tinerii caută voci noi iar el nu mai vorbește pe vocea lor de multă vreme.

Ca miză nu sunt însă tinerii frumoși și liberi ai Belarusului ci poziționarea pieselor pe tabla de șah fiindcă ce se pregătește (în cazul în care Trump nu este înlăturat, dar chiar și așa…) este un meci.

1. Termenul de ”Bielorusia” nu mai este agreat