Ajutor european pentru Balcanii de Vest

Printre măsurile de sprijin extern ale Uniunea Europeană se află și redirecționarea a 410 milioane de euro spre statele din Balcanii de Vest, regiune vizată pentru extinderea europeană în viitor. 38 de milioane de euro se vor aloca pe măsuri imediate prin intermediul agențiilor ONU iar restul au ca destinație recuperarea economică pe termen scurt și mediu. Sumele sunt destul de echilibrat împărțite statelor din zonă.

Pentru Bosnia și Herțegovina au fost alocate până acum circa 2 milioane de euro spre achiziționarea a 7500 de teste și 80 de ventilatoare și a fost lansată campania #stayhome, similară cu cea din România. De menționat campania ”Eroul zilei” prin care erau/sunt lăudați oamenii care lucrau/lucrează în combaterea dezinformării în domeniul digital. În ce anume constă această campanie și dacă este cu adevărat aplicată nu am reușit să aflu.

Serbia a primit, conform Comisiei Europene, 280 de tone de echipamente medicale iar în scurt timp ar urma să primească ajutoare de până la 15 milioane de euro cu 78 de milioane euro orientați spre revigorarea economică ulterioară.

Celelalte trei state, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord, au primit și ele sprijin adaptat nevoilor proprii de la ventilatoare la paturi de spital.