Protestele de pe 2 ianuarie începute ca urmare a unor creșteri de prețuri la gazele naturale au degenerat în seara de 4 ianuarie într-o adevărată revoltă. Autoritățile kazahe au reacționat proporțional chiar sub așteptări și nu au intervenit în forță nici în momentele în care instituțiile de stat, băncile și magazinele au fost incendiate. Pe 5 ianuarie președintele Tokaiev al Kazahstanului a cerut ajutor din partea OTSC pentru eliminarea grupurilor de teroriști.
În presa oficială occidentală există o tendință așteptată de prezentare eronată a situației, întâi prin ignorarea distrugerii orașului Almatîi (Alma-Ata) dar mai nou și prin criticarea intervenției militare a OTSC, descrisă ca fiind o agresiune a Rusiei. Gândiți-vă la un singur lucru, dacă mîine primăria din orașul vostru este ocupată și distrusă, băncile din centru sunt sparte, magazinele sunt jefuite și mașinile incendiată, ați rămâne de părere că protestele trebuiesc sprijinite (așa cum spun în mare parte vocile pro-occidentale) sau ați cere o revenire la stabilitate?
Atunci când grupuri de protestatari ajung să țintească marile clădiri guvernamentale ei se transformă în revoluționari. Dacă intră în respectivele clădiri și fac rost de arme de foc ei urmăresc schimbarea sistemului de organizare. Dreptul de a protesta există și trebuie să existe însă când protestele lasă în urmă distrugeri similare cu cele cauzate de un război ele sunt altceva. Dacă presa occidentală este de părere că protestele au fost în regulă atunci putem vedea în viitor astfel de mișcări și în regiunile occidentale, nu?
Pe 6 ianuarie statele OTSC au răspuns afirmativ cererii Kazahstanului, întâi printr-un comunicat al președintelui Pașinian, care deține funcția de președinte al consiliului de securitate al OTSC. Textul integral este:
In connection with the appeal of the President of the Republic of Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, and in view of the threat to the national security and sovereignty of the Republic of Kazakhstan caused, inter alia, by outside interference, the CSTO Collective Security Council, in accordance with article 4 of the Treaty on Collective Security, decided to send the CSTO Collective Peacekeeping Forces to the Republic of Kazakhstan for a limited period of time with a view to stabilizing and normalizing the situation in that country.
În legătură cu cererea președintelui Republicii Kazahstan, Kassim-Jomart Tokaiev și având în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan cauzată, printre altele, de ingerințe externe, Consiliul Colectiv de Securitate al OTSC în conformitate cu articolul 4 din Tratatul privind securitatea colectivă, a decis să trimită forțele colective de menținere a păcii ale OTSC în Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp în vederea stabilizării și normalizării situației din această țară.
Unități din Belarus, Uzbekistan, Rusia deja au ajuns pe teritoriul kazah și își iau pozițiile de protejare a principalelor instituții de stat. Aeroportul din Almatîi a fost astăzi luat sub protecția soldaților ruși care au primit ordine să trateze grupurile ostile înarmate ca fiind grupări teroriste. Tot astăzi și China a reacționat exprimându-și susținerea pentru președintele ales al statului și a avertizat împotriva oricăror tentative de destabilizare a țării și a regiunii.