Avansul comercial european și ofensiva românească

În 2015 Uniunea Europeană și Vietnamul au semnat un acord intitulat ”Eu-Vietnam Framework Agreement on Partnership and Cooperation (PCA)” ce a intrat în vigoare în Octombrie 2016, [În 2015 Vietnamul a mai semnat un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică]. Anul acesta, pe 30 iunie la Hanoi, reprezentanți ai UE și Vietnam au mai semnat două documente, ”Vietnam Free Trade Agreement (EVFTA)” și ”EU – Vietnam Investment Protection Agreement (EVIPA)”. Astfel s-a mai făcut un pas spre dezvoltarea relațiilor dintre cele două părți, acordul comercial va duce la eliminarea taxelor vamale pentru 99% dintre bunuri.


Pentru a construi o imagine de perspectivă în privința comerțului dintre UE și Vietnam:

  • 2010 / UE a importat de 9.6 miliarde de euro și a exportat Vietnamului bunuri în valoare de 4.7 miliarde de euro.
  • 2015 / UE a importat de 30 miliarde de euro și a exportat Vietnamului bunuri în valoare de 8.43 miliarde de euro.
  • 2018 / UE a importat de 38 miliarde de euro și a exportat Vietnamului bunuri în valoare de 11 miliarde de euro.

După cum se vede clar, balanța comercială dintre cele două entități se dezvolta în favoarea Vietnamului. Comerțul cu Vietnamul înseamnă pentru Româna, la momentul actual, un deficit de aproape 100 de milioane de euro, noi exportăm în valoare de 52 de milioane de euro în vreme ce importurile ne costă 151 milioane de euro.

Între Uniunea Europeană și Japonia s-a conturat o prietenie puternică în special în sfera economică, pe 17 iulie 2018 cele două entități au semnat acordul pentru parteneriat economic pe care Parlamentul European l-a validat în decembrie 2018 și a intrat astfel în vigoare din 1 februarie 2019.

În ce privește parteneriatul cu Japonia putem spune că are un potențial și mai mare de reușită. Mă refer desigur la faptul că și piața niponă este una, comparativ cu cea europeană, foarte dezvoltată. Exporturile europene sunt, de exemplu, în valoare de 58 de miliarde de euro în bunuri și de 28 miliarde de euro în servicii.

România, ca orice stat membru UE, beneficiază și ea de toate aceste acorduri comerciale. Un număr de 271 de companii românești se ocupă cu exporturi către Japonia iar 66% din aceste companii sunt mici și mijlocii și generează peste 21 000 de locuri de muncă (la nivel UE acest număr e de peste 700 000 de locuri de muncă). Ca valori, exporturile ne aduc 233 milioane de euro însă importurile ne costă 346 milioane de euro.

Un alt acord comercial, sau mai bine zis o înțelegere politică asupra acordului fiindcă acesta nu a fost încă finalizat, este cel cu Mercosur din data de 28 iunie 2019. Mercosur cuprinde patru state din America de Sud: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. UE exportă bunuri în valoare de 45 de miliarde de euro și servicii în valoare de 23 miliarde de euro.

Schimburile comerciale cu Mercosur sunt realizate în România de aproximativ 250 de companii care generează în jur de 12000 de locuri de muncă. Ca valori exporturile însumează 229 milioane de euro iar importurile 407 milioane de euro.

Ştefan-Radu Oprea, ministrul român al comerțului și mediului de afaceri, a declarat pe 5 iulie că ”anul acesta am schimbat misiunile economice, în sensu în care reprezentăm interesele ofensive ale mediului de afaceri”.