„Tema bielorusă” a tăcut în ultima vreme după un atac foarte dur și nejustificat din partea Occidentului. O serie de analiști au discutat evenimentele declanșate de zborul Atena-Vilnius și nu voi prezenta o perspectivă aprofundată în acest sens.
Ca reamintire, zborul Ryanair 4978 îi transporta spre Vilnius pe 23 mai pe Roman Protasevich și Sofia Sapega, alături de alți pasageri printre care, aparent, și un jurnalist român. În realitate cei doi erau agenți racolați de Vest pentru o serie de misiuni în Belarus și au fost arestați de autoritățile din Belarus odată ce avionul a aterizat din cauza unei urgențe. Foarte important, acea urgență a fost o amenințare cu o bombă primită în timp ce avionul se afla în spațiul aerian din Belarus. Lucrurile se complică după asta, fiindcă, neraportat cum era cazul în presa Occidentală, Lituania a interzis intrarea în spațiul său aerian pentru zborul 4978 din cauza respectivului pericol. Faptul că forțele aeriene bieloruse au trimis avioane de vânătoare este o procedură normală în aceste cazuri.
Indiferent ce alegeți să credeți, situația este că doi agenți occidentali neesențiali au fost capturați iar acest lucru a generat o imensă campanie de presă în Occident, care a fost urmată în scurt timp de atacuri politice și economice.
Împărtășesc opinia că grupul occidental a planificat un astfel de eveniment și a folosit incidentul pentru a ataca relațiile dintre Belarus și Rusia. Nu este prima dată când factorii externi intervin în stabilitatea Uniunii Statale, calendarul este crucial pentru această analiză. S-a dovedit că înainte de alegerile din Belarus ucrainenii au încercat să genereze confuzie în relațiile Belarusului cu Rusia. Cu siguranță, Kievul nu a acționat singur, ci a fost sfătuit de stăpânii săi euro-atlantici să genereze o amenințare rusă falsă în Belarus. În timpul alegerilor (și după), care nu au fost acceptate de grupul occidental, am văzut intruziuni în afacerile interne dinspre țările vecine, în special Lituania și Polonia.
După cum am spus deja, Ucraina este un stat eșuat. Motivele pentru care grupul occidental avea nevoie de țară erau regiunea Donbas, bogată în resurse și Crimeea, foarte importantă din punct de vedere militar. Acum Ucraina mai poate doar să acționeze ca un câine care latră și să încerce să incite la rebeliune în Belarus. Este nevoie de o bună analiză economică a impactului pe care Ucraina îl are asupra grupului occidental.
Am vorbit deja despre reuniunea recentă bielorusă-chineză în care a fost ridicată problema comerțului. Feldman crede și are dreptate spunând că Rusia va intensifica și va crește integrarea economică și industrială cu Minsk. Grupul occidental începe acum un atac economic asupra Belarusului însă văd puține șanse de a realiza ceva prin asta. Opoziția față de grupul occidental este acum mult mai extinsă și consolidată decât acum câțiva ani iar Minsk va găsi în curând noi și importante oportunități economice într-un mediu dedolarizat.
Grupul occidental acționează din ce în ce mai agresiv în afacerile mondiale și, procedând astfel, se distanțează nu numai de alte state ci și de propriul său popor (așa cum s-a arătat, marea majoritate a occidentalilor nu simt că trăiesc într-o democrație ). Lovitura de stat planificată după intervenția eșuată a occidentului în alegerile din Belarus nu a atras prea multă atenție în presa europeană însă situația a fost clar expusă și Occidentul trebuie să răspundă fiindcă planeta întreabă.
- Aleksei Dzermant – analist politic și cercetător la Institutul de filosofie al Academiei Naționale de Științe din Belarus
- Nikolai Azarov – fost prim-ministru al Ucrainei
- Nikolai Shchekin – șef al Centrului de sociologie politică și economică la Institutul de sociologie al Academiei Naționale de Științe din Belarus
- Pavel Feldman – director adjunct al Institutului pentru Studii Strategice și Prognoze ale Universității de Prietenie a Popoarelor din Rusia