BRI merge mai departe în Grecia

Prima vizită a președintelui Chinei în Grecia a început luni și durează 3 zile. Până în acest moment au fost semnate 16 memorandumuri de cooperare reprezentând investiții masive chinezești in infrastructura și economia Greciei și prin extensie un impuls pentru dezvoltare în regiune.

Printre aceste acorduri se numără înființarea in Atena a unei filiale a Băncii Industriale și Comerciale a Chinei. Această instituție va juca un rol în viitoarele investiții în sectorul energetic regenerabil.

Portul din Pireu este până în acest moment cea mai mare investiție a Beijingului in Grecia și se estimează ca în următorii 5 ani valoarea totala sa ajungă la 3 miliarde de dolari americani.

Cu Lirong, președintele companiei COSCO, cea care deține portul din Pireu, a declarat în urmă cu câteva zile că își dorește (împreună cu Mitsotakis) să facă din portul din Pireu cel mai mare port din Europa.

În linii mari este vorba despre o nouă și importantă etapa în dezvoltarea viziunii BRI de interconectare a Eurasiei și de stimulare a schimburilor comerciale și culturale între statele de pe continent.