Pe 23 iunie a avut loc un eveniment diplomatic și economic important pentru dezvoltarea proiectului eurasiatic BRI. La un an după izbucnirea pandemiei reuniunea de nivel înalt pentru zona Asia-Pacific a BRI s-a ținut în mediul virtual, gazdă fiind Beijingul, într-un climat mondial de instabilitate.
Tema conferinței a fost ”Promovarea cooperării în combaterea pandemiei pentru o redresare sustenabilă” și au fost reprezentate 29 de state și organizații internaționale. Printre aceștia purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei l-a numit în mod deosebit într-o conferință de presă în ziua urătoare pe președintele Columbiei, Iván Duque.
Au fost identificate șase puncte comune:
- Toti participanții au lăudat progresul adus de cadrul BRI în dezvoltarea cooperării internaționale, în construirea de parteneriate și în stimularea sinergiilor pentru implementarea strategiilor și planurilor inițiative.
- În prezent provocarea urgentă rămâne pandemia iar pentru depășirea dificultăților generate de aceasta este nevoie de o comunitate internațională unită.
- Vaccinarea trebuie să fie un proces echitabil pentru toate populațiile lumii iar în acest sens părțile participante la conferință s-au opus ”naționalismului vaccinurilor”
- Cadru BRI trebuie să se axeze pe ”dezvoltarea verde” și să promoveze acele proiecte care contribuie la o creștere sustenabilă a economiilor și care protejează mediul înconjurător.
- Libertatea comerțului internațional a fost unanim declarată ca o condiție pentru recuperarea economică și dezvoltarea ulterioară. Pe lângă transportul de bunuri și transportul de călători trebuie să decurgă fără restricții.
- Implementarea agendei ONU pentru Dezvoltare Sustenabilă trebuie accelerată, sprijinită de o abordare multilateralista.
Discuțiile au dus și la asumarea de către Parteneriatul Belt and Road a două direcții prioritare, e vorba de cooperarea în sfera cercetării, producerii și distriburirii de vaccinuri împotriva COVID-19 și cooperare în zona dezvoltării verzi cu ”infrastructură verde”, ”energie verde” și ”finanțare verde”.
In the past eight years, the BRI has brought huge opportunities and bonuses for other countries, becoming the widest and largest international cooperation platform
Wang Yi
Ministrul de externe al Chinei a declarat că participarea în Parteneriatul Belt and Road nu atrage nicio precondiție politică și nu se exercită presiuni diplomatice. Important în cadrul acestei organizații este să se asigure un climat favorabil cooperării dintre state cu scopul de a genera inerția necesară unei dezvoltări durabile și sustenabile. China va rămâne loială acestor idealuri. Wang Yi a adăugat faptul că vocile tuturor statelor cântăresc la fel în cadrul parteneriatului.
Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe, Serghei Lavrov. Acesta se folosește de ocazia oferită de conferință pentru a plasa parteneriatul BRI într-un context mai amplu, eurasiatic. Procesele de integrare ale Uniunii Economice EurAsiatice s-au desfășurat în parelele cu realizările BRI iar recent planurile de dezvoltare ale celor două organizații au fost aliniate și a reamintit în mod special acordul de cooperare economică și comerciale dintre UEEA și China.
Potrivit rușilor atât BRI cât și UEEA fac parte dintr-un proiect mai amplu al unui ”Parteneriat al Marii Eurasii” cu rol de umbrelă sub care se dezvoltă relațiile dintre state în cadrul unor organizații ca UEEA, Organizația pentru Cooperare de la Shanghai și ASEAN. Fără îndoială acest mare plan ruso-chinez care a atras participarea a numeroase state din Asia și Europa nu face decât să le întărească și mai mult cooperarea